Red Bull: Egy erősebb motorral teljesen más szezonunk lett volna - F1VILÁG.HU

Red Bull: Egy erősebb motorral teljesen más szezonunk lett volna

Teljesen más idényt produkált volna 2018-ban a Red Bull Forma-1-es csapata, ha 50 lóerővel erősebb motort használhattak volna a versenyeken – mondja Christian Horner.

Teljesen más idényt produkált volna 2018-ban a Red Bull Forma-1-es csapata, ha 50 lóerővel erősebb motort használhattak volna a versenyeken – mondja Christian Horner.

Az energiaital-gyárosok a konstruktőri pontverseny 3. helyén zártak idén, Max Verstappen és Daniel Ricciardo pedig egy-egy futamgyőzelmet szerzett a szezon során. Előbbi versenyző ráadásul az évad második felében pazar formát mutatott, a világbajnok Lewis Hamiltont leszámítva mindenkinél több pontot gyűjtött.

A Red Bull jövőre már a Honda erőforrásait használja a Forma-1-ben, miután megelégelte eddigi motorpartnere, a Renault gyengélkedését. A francia gyártó idén sem tudott kellően erős és megbízható motort adni a korábban sorozatban négy vb-címet nyerő istállónak.

„Mindig könnyű azt mondani, hogy mi lett volna, ha, de ha lett volna még 40kW extránk [kb. 53 LE] az autó hátuljában, akkor teljesen másképp nézett volna ki az idei szezon” – mondta Christian Horner csapatfőnök.

„Le a kalappal mindenki előtt Milton Keynes-ben, amiért a valaha volt egyik legjobb kasztninkat építették meg. Ha megnézzük a többi csapatot, amelyek ugyanezt a motort használták [a Renault gyári csapata és a McLaren], akkor látható, hogy ég és föld a különbség.”

A Red Bull a Renault legújabb motorspecifikációját használta a szezon utolsó versenyein, az osztrákok azonban azt mondják, a Honda legújabb fejlesztésű motorja jóval ütőképesebb.

Arra a kérdésre, hogy a 2019-es évad elején a négy gyártó közötti erősorrend úgy alakulhat-e, ahogy zárták az idei szezont, Horner így felelt: „Kétségkívül jóval közelebb lehetünk.”

„Az alapján, amit látunk és hallunk. Egy darab papír persze egy dolog, viszont a stopperóra soha nem hazudik.”

A Toro Rossónak egyébként voltak technikai gondjai a Honda-motorokkal a szezonzáró hétvégén, Horner azonban nem aggódik emiatt. Sőt, miután annyi gondjuk volt a Renault erőforrásaival, a Hondának még tökéletes megbízhatóság sem kell ahhoz, hogy jobb helyzetbe kerüljenek 2019-ben.

Hirdetés

„A megbízhatóság nem olyasvalami, ami a rendelkezésünkre állt eddig. 11 vagy 12 kiesésünk volt idén. Ez volt a leggyengébb pontunk. Ha olyan motorerőnk és megbízhatóságunk lesz, mint a többi topcsapatnak… Lewis Hamiltonnak egy kiesése volt, akárcsak Sebastiannak [Vettel].”

„Ezt szeretnénk mi is elérni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!