Orosz Nagydíj

Ne maradj le! Ez történik az Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban!

Red Bull: Ha a Racing Point bűnös, a Mercedest is kérdőre kell vonni!

NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 09: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner looks on in the Pitlane before the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 09, 2020 in Northampton, England. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Fotó: Red Bull Racing
A Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Horner azt mondja, a Racing Point másolási ügyében bizony a Mercedes csapatát is alaposan górcső alá kell venni, ha ugyanis előbbi istállót bűnösnek találják azért, mert szabálytalanul jutott adatokhoz, a terveket rendelkezésre bocsátó istálló is vétett a szabályok ellen.

A Racing Point ügye hetek óta téma a Forma-1-es paddockban, az istállót pedig múlt pénteken elmarasztalta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A versenybírók 400 ezer eurós pénzbírságot szabtak ki, és 15 pontot levontak az istállótól, álláspontjuk szerint ugyanis a Racing Point a Mercedes tavalyi, W10-es autóján használt fékcsatornákat másolta le idei autójához – és mivel ezek idén listázott alkatrészek, a csapatoknak saját maguknak, önállóan kellene előállítani azokat.

A Racing Point viszont azzal érvel, mivel ezeket az elemeket tavaly még legálisan vásárolhatták partnercsapatuktól, nem szegtek szabályt.

A rivális alakulatok, így a McLaren, a Renault, a Williams és a Ferrari viszont fellebbezni szeretne a stewardok büntetése kapcsán, szerintük ugyanis túl enyhe retorziót kapott a Racing Point, ráadásul tovább használhatják a kérdéses fékcsatornákat.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt mondja, számukra az lenne a fontos, hogy egyértelműek legyenek a szabályok.

„Érdekes ügy ez. A legfontosabb dolog számunkra az, hogy teljes mértékben egyértelmű legyen a helyzet, hogy mit szabad, és mit nem” – mondta a szakember újságíróknak, köztük az F1VILÁG.HU munkatársainak nemrég.

„A Red Bull különleges helyzetben van, hiszen két versenycsapattal rendelkezik. Mi inkább a teljes képet figyeljük, nem azt, hogy mi a helyzet a fékcsatornákkal. Tudnunk kell, mit szabad, és mit nem.”

A Red Bull csapatfőnöke ugyanakkor úgy véli, ha a Racing Pointról bebizonyosodik, hogy szabályt szegett, akkor bizony a Mercedest is érheti ez a vád.

„Ami a Mercedest illeti, meggyőződésem, hogy ezeket a kérdéseket fel kell tenni, mert ha egy csapat kapcsán felmerül a bűnösség kérdése amiatt, hogy kapott valamit, akkor az a csapat, mely a rendelkezésére bocsátotta ezeket a bizonyos dolgokat, szintén szabályt szegett.”

„De ez olyasvalami, amit az FIA-nak kell rendeznie.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS