Friss hírek

Red Bull: Jól haladnak az egyeztetések motorkérdésben

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 13: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 leads the field at the start during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 13, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Jól haladnak az egyeztetések a Hondával és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) motorkérdésben – ezt mondta a Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Horner azzal kapcsolatban, hogy milyen motorokkal folytathatják királykategóriás szereplésüket 2022-től.

Az osztrák istálló még pár hónapja került nehéz helyzetbe, amikor jelenlegi partnerük, a Honda bejelentette, 2021 végén kivonul a Forma-1-ből.

A Red Bull célja azóta egyértelmű: szeretné felvásárolni a japán gyártó motorjait, mint szellemi termékeket, és a jövőben saját maga állítaná elő azokat. Ehhez azonban az kellene, hogy a motorfejlesztéseket 2022-től befagyasszák a Forma-1-ben.

A Mercedes kezdettől fogva támogatja ezt a lépést, mostanra pedig már a Ferrari is hajlik erre – feltéve, hogy az új motorszabályokat 2026 helyett már 2025-ben bevezetik.

„Konstruktív egyeztetések folynak ezen a téren a Hondával és az FIA-val” – mondta Horner újságíróknak, köztük az F1Világ.hu munkatársainak nyilatkozva vasárnap. „És azt gondolom, közel állunk ahhoz, hogy konklúzióra jussunk. Nyilvánvalóan az FIA egyeztet a többi csapattal.”

A Ferrari és a Renault viszont attól tart, a motorfejlesztések befagyasztásával a Mercedes motorelőnye is kvázi „rögzítésre kerül”, ezért fontos, hogy egy olyan megoldás szülessen, amivel valamilyen szinten ki tudják egyenlíteni a teljesítményt.

„Fontos, hogy legyen egy biztonsági háló, amennyiben valamelyik motorgyártó alulteljesít egyik szezonról a másikra. Ártalmas is lehet 3 évre fixálni a teljesítményt.”

„Nyilvánvalóan mi nagyon is erre az A-tervre fókuszálunk. A Honda nagyon alkalmazkodó, egészséges egyeztetések folynak, de még nincs semmi véglegesítve.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!