Red Bull: Következetes versenybírókra és egyértelmű szabályokra van szükség 2022-ben! - F1VILÁG.HU

Red Bull: Következetes versenybírókra és egyértelmű szabályokra van szükség 2022-ben!

HIRDETÉS
A Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko azt reméli, a 2022-es Forma-1-es idény során következetesebben dolgoznak majd a versenybírók, a csapatok és versenyzők pedig pontosan tudják majd, hogy mit szabad, és mit nem a versenypályán.
YAS MARINA CIRCUIT, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 14: Max Verstappen, Red Bull Racing RB16B during the Abu Dhabi November testing at Yas Marina Circuit on Tuesday December 14, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

A 2021-es F1-es idény számos vitás esetett hozott – ezek közül a legkiemelkedőbb kétségkívül a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj volt, ahol Michael Masi versenyigazgató meglehetősen vitatható döntéseket hozott.

Az egyéni világbajnoki címet végül Max Verstappen nyerte meg, míg a konstruktőri trófea a Mercedesnél landolt.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója azt reméli, sikerült tanulni a tavaly történtekből, így 2022-ben hatékonyabbak tudnak majd lenni a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) részéről is.

„Van egy új FIA-elnökünk, és amit eddig hallottam tőle, az jól hangzik” – mondta a szakember a ServusTV-nek.

„Innovatív szeretne lenne, és azt gondolom, arra a mottóra kell gondolnunk, amit Niki Lauda szajkózott mindig: ’Hagyjuk őket versenyezni!’ Ez kell, hogy legyen a kiindulási pont.”

Marko azt mondja, tisztánlátásra van szükségük az F1-es szabályok tekintetében, a versenybírók részéről pedig következetes döntéshozatalra.

„Nem volt látható következetesség a döntésekben, ezért az volt az érzésünk, hogy minden véletlenszerűen történik. A szabályoknak precízebbeknek kell lenniük, de a versenybíróknak is egyértelműbben kell kifejezniük magukat, és jobb döntéseket kell hozniuk. Tudnunk kell, hogy ha ezt vagy azt csináljuk, akkor ilyen vagy olyan büntetést kapunk-e érte. Ne egyszer ilyet, egyszer pedig olyat…”

„Gondoljunk csak bele! Masinak néha másodpercei voltak, talán 10 másodperce, hogy döntéseket hozzon. A csapatmenedzsernek a csapatfőnökök üzeneteit kellene tolmácsolnia a versenyigazgató felé, mert neki szabadon kellene döntenie.”

A Forma-1 motorsport-igazgatója, Ross Brawn nemrég jelezte, szeretné, ha 2022-ben a csapatfőnökök nem tudnák közvetlen kapcsolatba lépni a versenyigazgatóval a futamok közben. Helmut Marko ezt jó ötletnek tartja.

Hirdetés

„Nem szabadna, hogy a versenyigazgató feje felett zsörtölődjenek, olyan döntéseket kell hozni, melyeket nem befolyásol senki. Ha ezt sikerül elérni, akkor azt gondolom, hogy azokat az incidenseket, melyeket főleg mi, a Red Bull szenvedtünk el, de más csapatokat is érintettek, például a Mercedest, el lehetne kerülni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!