Red Bull: Logikus lenne újra tárgyalásokat kezdeni a Hondával - F1VILÁG.HU

Red Bull: Logikus lenne újra tárgyalásokat kezdeni a Hondával

HIRDETÉS
Minden bizonnyal egyeztetni fog a jövőbeli további együttműködésről a Hondával a Red Bull Forma-1-es csapata, Christian Horner szerint ugyanis a 2026-ban érkező új motorszabályok a japánok számára ismét vonzóvá tehetik a királykategóriát.
SPA, BELGIUM - AUGUST 26: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner looks on in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 26, 2022 in Spa, Belgium. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A Honda a 2021-es szezon végén döntött úgy, hogy kivonul a Forma-1-ből, ám azóta is motorokkal látja el a Red Bull két csapatát, és technikai partnerséget nyújt nekik. Sőt, nemrégiben bejelentették, hogy egészen a 2025-ös szezon végéig – tehát az új regulák bevezetéséig – segítik az energiaital-gyárosokat, ami azt jelenti, hogy a Red Bull saját, Milton Keynes-i motorrészlegén kizárólag a 2026-os fejlesztésekre fókuszálhat.

A Red Bull ugyanis eltökélt amellett, hogy saját motort épít magának, és bár a Porschéval egyeztetéseket folytatott az együttműködésről, az üzlet végül nem köttetett meg – az osztrákok viszont azt mondják, nem is létszükség, hogy partnerre leljenek ehhez a projekthez. 

„Amikor a Honda bejelentette, hogy kiszáll a Forma-1-ből, mi is megváltoztattuk a hozzáállásunkat, és úgy döntöttünk, magunknak építjük a motort” – mondta Christian Horner a Speed Week című lapnak. „Ez persze egyértelmű kockázattal jár, ezért fontolóra vettünk egy partnerséget egy olyan fantasztikus vállalattal, mint a Porsche. Abszolút lett volna értelme.”

„Ugyanakkor viszont sikerült rendkívül magasan kvalifikált mérnököket szereznünk, akik a legjobbak között vannak Forma-1-es motorprojektünkhöz. 55 hét alatt felépítettük a gyárat, és már a próbapadon fut az első V6-osunk. Teljesen egyedül fejlesztettük ki. Úgy gondoljuk, megvan a tudásunk ahhoz, hogy a magunk útját járjuk.”

„A Porschénak lett volna értelme, de jelentősen megváltoztatta volna a csapatunk identitását és integritását. A jövőben mi leszünk az egyetlen csapat a Ferrari mellett, mely az autóját és a motorját is ugyanott építi. Ez a következő fejezet F1-es történetünkben.”

Horner ugyanakkor azt mondja, teljesen logikus lépés volna, ha megvitatnák a 2026-os motorszabályokat a Hondával, és adott esetben újra szövetséget kötnének.

„Az új, 2026-os szabályokkal egy teljesen új helyzet teremtődik. A Honda azzal indokolta a kiszállását, hogy az utcai autók villamosítására akar fókuszálni, ám mivel az új szabályok szerint 50-50 százalékban megoszlik a belső égésű motor, illetve az elektromotor aránya, ez egy érdekes új szituáció. Szóval logikus és érdekes lenne megvitatni ezt az új helyzetet a Hondával, de nem sürgős a dolog.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!