Orosz Nagydíj

Red Bull: Nem engedhetünk a Mercedes zsarolásának

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint a Forma-1-nek nem kellene engednie a Mercedes zsarolásának, miszerint a német gyártó hátat fordít a királykategóriának, amennyiben változtatnak a jelenlegi motorformulán.


A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint a Forma-1-nek nem kellene engednie a Mercedes zsarolásának, miszerint a német gyártó hátat fordít a királykategóriának, amennyiben változtatnak a jelenlegi motorformulán.

Több csapat is úgy véli, az idei évben bevezetett V6-os turbómotorok hosszú távon egyszerűen nem fenntarthatók a rendkívül magas költségek miatt, éppen ezért meg kellene fontolni egy új motorformula bevezetését.

A Red Bull már elő is állt egy javaslattal: a Milton Keynes-i istálló szerint meg lehetne tartani a jelenlegi V6-os aggregátokat, de egy sztendert hibrid-rendszert kellene gyártani hozzájuk, így a motorgyártók komoly tehertől szabadulhatnának meg.

Egy ilyen lépés viszont szembemenne a Mercedesszel, a német gyártó számára ugyanis elengedhetetlen hibrid rendszerének reklámozása a Forma-1-ben.

Niki Lauda, a Mercedes nem ügyvezető elnöke korábban kijelentette, ha száműzik a jelenlegi erőforrásokat, kivonulnak a száguldó cirkuszból.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban úgy véli, nem szabadna engedni a Mercedes zsarolásának.

„Mit lehet tenni? Ha minden marad a régiben, lehet, hogy a Renault és még másik egy vagy két gyártó köszön el. Azt kell tehát tenni, ami a sport érdekeit szolgálja, nem pedig azt, ami egy adott gyártónak kedvez” – mondta a szakember.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne oldjuk meg ezt a kérdést 2016-ra. Meg kell szabadulnunk néhány kütyütől, és hagynunk kell, hogy a versenyzők vezessék az autókat.”

„Egyszerűen túl sok kommunikáció zajlik az energia-menedzsmentet illetően, ami nem jó. Vissza kell szorítanunk ezt, a versenyzőkre kell bíznunk az autókat.”

Horner szerint egy sztendert hibrid-rendszerrel csökkenteni lehetne a költségeket, ami a gyártók és a csapatok helyzetét is megkönnyítené.

„Alapvetően van választásunk: azt is mondhatjuk, hogy 2016-ra megnyitjuk a fejlesztéseket és annyit költünk, amennyit akarunk. De kétlem, hogy ezt szeretnék a gyártók. Lehet, hogy el is veszítünk egyet-kettőt, ha ezt az utat választjuk.”

„De mondhatjuk azt is, hogy megpróbáljuk csökkenteni a költségeket és egy olyan megoldást választunk, melynek köszönhetően megmarad a versengés, de sokkal többszereplős lesz, és kedvezőbb az ügyfélcsapatoknak is.”

„Szerintem ez sokkal logikusabb megoldás. Természetesen nem lesz népszerű mindenkinél, de összességében jót tenne a Forma-1-nek.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS