Friss hírek

Red Bull: Pereznek „lőtávolon belül” kell lennie Verstappenhez képest!

A Red Bull Forma-1-es csapatánál azt várják Sergio Pereztől, hogy a versenytempó tekintetében „lőtávolon belül” lesz majd az istálló szupersztárjához, Max Verstappenhez képest.

A Racing Point csapatától érkező Perez az idén meglehetősen gyenge formát mutató Alexander Albon helyét veszi át az osztrák istállónál.

Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója a Motorsport.com című lap német kiadásának nemrég elárulta, milyen érvek szóltak egészen pontosan a rutinos mexikói pilóta szerződtetése mellett.

A Red Bullt nemcsak Perez teljesítménye győzte meg, hanem az is nyomós érv volt, hogy kiválóan ismeri a Mercedes V6-os motorját.

„Az első dolog, amiről beszéltünk, az a hihetetlen formajavulása volt” – mondta Marko. „Azt gondolom, egyértelműen legjobb Forma-1-es szezonját teljesítette idén. Ez az egyik dolog.”

„A másik pedig: a versenyen, amit megnyert, [George] Russell nem tudott jelentősen közelebb kerülni hozzá a Mercedesszel, habár jobb abroncsai voltak.”

„Perez néhány versenyen kiválóan bizonyított, hogy képes épp annyira gyorsan menni, hogy kontroll alatt tartsa ellenfelét anélkül, hogy túlhevítené az abroncsokat. Volt néhány balszerencséje is, például, amikor a 3. helyről kiesett.”

„És ott van még az a tény is, hogy számos idényt végigversenyzett Mercedes-motorokkal, és jól ismeri azok vezethetőségét, illetve azt, hogy miképp reagál. Ezen dolgok mind mellette szóltak.”

„Nico Hülkenberg utoljára Renault-val versenyzett, szóval azt a három futamot, amit a Mercedes-motorokkal teljesített, nemigen lehet hasznosítani, hiszen nem adatgyűjtéssel volt elfoglalva, hanem azzal, hogy alkalmazkodjon az autóhoz.”

Marko elárulta, a Red Bullnál érezték, hogy erősebb versenyzőpárossal kell nekivágniuk a 2021-es idénynek, hogy nagyobb nyomást tudjanak helyezni a Mercedesre, ugyanakkor pedig állják a sarat a felerősödő McLarennel és Renault-val szemben.”

„Feltételezhetjük, hogy a McLaren előre fog lépni a Mercedes-motorral, és hogy a Renault, illetve a Ferrari is erősebb lesz” – magyarázta a szakember.

„Ha 5 tizeddel le vagyunk maradva az időmérőn, nem a 4. helyen végzünk, hanem a 7. vagy 8. pozícióban. Emiatt pedig haszontalanná válsz a csapatnak abból a szempontból, hogy nem lehet stratégiai játékokat folytatni.”

„Abu Dhabiban a Mercedes semmit sem tudott csinálni stratégiailag, vagy legalábbis csak nagy kockázattal. Bottas lehetett volna, aki feltehette volna a lágy gumikat, de akkor Albon mögé csúszott volna vissza, és Abu Dhabiban előzni elképesztően nehéz.”

„Mivel Albon nagyon jó versenyt futott, és nagyon közel volt a Mercedesekhez, nem tudták a szokásos taktikájukat alkalmazni.”

„Jövőre újra világbajnokok akarok lenni, szóval egy erős párosra van szükségünk, akikkel a stratégia tekintetében is jól tudunk játszani.”

A Red Bullnál azt mondják, nem számítanak arra, hogy Perez rögtön képes lesz Verstappen legyőzésére, de szeretnék, ha tartani tudná a lépést a hollanddal.

„Pereznek lőtávolon belül kell lennie Maxhoz képest a versenytempót tekintve. Meglátjuk majd, hogy az időmérőn mi lesz, mivel eddig senki sem tudta hozni az ő szintjét.”

„Maximum 2 tized körül lehet ezen a téren – talán kevesebb. Erősnek kell lennünk csapatként, hogy két versenyzővel tudjunk harcolni a Mercedes ellen.”

„Arra számítok, hogy a Mercedes ellenfelei leszünk újra. Ha Bottasnak nem lesz olyan rossz napja, mint Bahreinben, akkor remekül ellátja majd a feladatát. Ugyanezt várjuk Pereztől.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!