Friss hírek

Rejtélyes kapcsoló lehet az F1-es Ferrari csodafegyvere

Egy kormányon elhelyezett kapcsoló lehet a Ferrari csodafegyvere az idei szezonban – egyelőre csak Sebastian Vettel használta, a maranellóiak pedig igyekeztek a lehető legjobban eltitkolni a riválisok elől.

A trükkös megoldást a Bahreini Nagydíj időmérője után szúrták ki az élesszemű szakértők, amikor Vettel pole pozíciós köre után autójával megállt a célegyenesben a kvalifikációt követő interjúkhoz.

A harmadik „pedál” Vettel versenyautójának kormányán, annak is jobb oldalán helyezkedik el, közvetlenül a kuplung és a váltófül felett.

A Ferrari meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a megoldásról, azt azonban cáfolták, hogy a motorvezérlés beállításait hivatott változtatni, elősegítve a kipufogógázok fúvását, amikor a versenyző éppen nem tapossa a gázpedált.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a harmadik számú füllel beállításokat változtat a Ferrari, méghozzá a kanyarok közepén – vagy a differenciálműre, a motorvezérlésre, vagy pedig az energiagazdálkodásra vonatkozóan.

A neves technikai szakértő, Craig Scarborough úgy fogalmazott, először ő sem tulajdonított komoly jelentőséget az újításnak, amikor azonban észrevette, hogy egy forgókapcsolóval van ellátva, elkezdte érdekelni a dolog.

„Amikor először megláttam, apró újításként tekintettem rá, viszont van valami szokatlan ebben a pedálban” – mondta a szakember.

„Látható, hogy van rajta egy forgókapcsoló, szóval variálhatóak a beállítások. Nem arról an szó, hogy valamit le tud vele kapcsolni – vagy valamit növel, vagy pedig csökkent az autóval kapcsolatban.”

A különös harmadik pedál csak Sebastian Vettel autójában jelent meg eddig, Kimi Räikkönen nem használta a bajnokság első versenyhétvégéjén.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!