Rekordösszeg: 10 milliárd forintnyi nevezési díjat szed be az FIA az F1-es csapatoktól - F1VILÁG.HU

Rekordösszeg: 10 milliárd forintnyi nevezési díjat szed be az FIA az F1-es csapatoktól

HIRDETÉS
Csúcsot döntenek a Forma-1 nevezési díjai a 2023-as versenyszezonra, a világbajnok Max Verstappennek közel 350 millió forintba kerül a rajtengedélye.
Verstappen Max, portrait, FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP - FIA F1 Champion during the 2022 FIA Prize Giving ceremony at Bologna Fiere, on December 9, 2022 in Bologna, Italy - Photo Julien Delfosse / DPPI

A Forma-1-es világbajnokságon való részvétel egyik feltétele az FIA által megszabott nevezési díj befizetése, ami a csapatok és pilóták számára minden évben kötelező. Az indulás alapdíja mindenkinél megegyező, ám ezt az összeget mindenki esetében megfejelik egy értékkel az alapján, ahány pontot a nevező az előző világbajnoki szezonban összegyűjtött. Mivel a 2022-es szezonban a 22 nagydíj mellett sprintversenyeket is rendeztek és a leggyorsabb körökért is pontokat osztottak, így nem meglepő módon az idei nevezési díjak az egekben járnak.

Az FIA sportszabályzata szerint az alapdíj 2023-ra minden F1-es csapat számára 617 687 dollár (360 forintos árfolyamon ~222 millió forint), plusz pontonként 7441 dollár (~2,7 millió forint) a konstruktőri világbajnok, 6174 dollár (~2,2 millió forint) a többi csapat számára. A pilóták nevezési díja nem publikus, ám a Motorsport értesülései szerint az összeg 2022-hez képest közel 30%-kal emelkedett, így pontonként immár 2100 dollárra (756 ezer forint) rúg.

A legérzékenyebben természetesen a világbajnok Red Bullt és Max Verstappent érinti a helyzet, hiszen tavaly a csapat és a pilóta is rendkívül domináns módon szerzett világbajnoki címet. Az istálló ennek megfelelően idén 6,242 millió dollárért (~2,2 milliárd forint), Verstappen 969 ezerért (~350 millió forint), Sergio Perez pedig  656 ezerért (~236 millió forint) áll rajthoz. Ez azt jelenti, hogy a Red Bullnak csak a rajtengedélye közel nyolcmillió dollárjába, vagyis 2,88 milliárd forintjába kerül.

Christian Horner csapatfőnök már az FIA tavaly decemberi díjátadóján szóvá tette a témát, amikor úgy fogalmazott: „fel sem fogtam, milyen sokat kell fizetnünk az FIA-nak a pontokért. A minap megkaptam a számlát, hihetetlen volt”.

A téma kapcsán a címvédő Verstappen is megszólalt, aki „abszurdnak” nevezte az összeget.

„Szerintem nem helyes, hogy ilyen sokat kell fizetnünk. Más sportokban ez nem így van, ráadásul egyre több versenyt rendeznek…”

Hogy az FIA pontosan mire költi a bevételeit, az egyelőre nem publikus, de a szervezet tavaly fektetett le egy négyéves tervet, amiben az átláthatósága javítását is célul tűzte ki.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!