Friss hírek

Renault? Ferrari? Saját motor? Minden szóba jöhet a Red Bullnál!

Minden lehetőséget meg kell vizsgálnia a Red Bull Forma-1-es csapatának, mielőtt döntést hoz arról, milyen motorokkal folytatja a királykategóriában 2022-től.

Az osztrák istálló – és testvércsapata, az AlphaTauri – nehéz helyzetbe került azt követően, hogy a Honda múlt pénteken bejelentette, a 2021-es szezon végén kivonul a száguldó cirkuszból.

A jelenlegi szabályok szerint, ha egy istálló nem talál motorbeszállítót magának, úgy annak a gyártónak kell ellátnia erőforrásokkal, mely a legkevesebb partnercsapattal rendelkezik – ez jelen esetben a Renault lenne.

A franciák már jelezték, természetesen eleget tesznek a szabályoknak, és szükség esetén adnak motort a Red Bullnak, az energiaital-gyárosok azonban minden lehetőséget megvizsgálnak.

A Mercedes motorsport-főnöke, Toto Wolff pénteken kizárta annak lehetőségét, hogy a Red Bull 2022-től az ő erőforrásaikat használja majd, Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke viszont úgy fogalmazott, ők nyitottan állnak a kérdéshez.

Christian Horner a Nürburgringen elárulta, év végéig mindenképpen dönteniük kell.

„Nos, nem sorakoznak új motorgyártók a Forma-1-ben” – mondta Horner még pénteken.

„Azt hiszem, Toto [Wolff] a korábbi sajtótájékoztatón eléggé világossá tette, hogy a Mercedes nem hajlandó motort adni, ez pedig a két jelenlegi beszállítóra korlátozza a lehetőségeket.”

„A Renault-ra potenciális beszállítóként kell tekintenünk a jövőre nézve. A Renault most egy másmilyen organizáció, mint volt akkor, amikor utoljára motort szállítottak nekünk. Új elnökük van [Luca de Meo személyében – a szerk.], aki úgy tűnik, szenvedélyes a Forma-1 iránt, amit jó látni.”

„És a Forma-1-nek is szüksége van erre egy szervezet részéről, máskülönben lehetetlen sikereket elérni ebben a sportban. Ahogy korábban is fogalmaztam, minden lehetőséget meg kell vizsgálnunk.”

A Red Bull 2006-ban egy szezon erejéig használt már Ferrari-motorokat, míg az AlphaTauri – korábbi nevén Toro Rosso – 2007 és 2013 között használta az olasz gyártó aggregátjait.

Horner kifejtette, azért speciális az ő helyzetük, mert ők olyan motorpartnert szeretnének maguknak, mely hozzásegítheti őket ahhoz, hogy bajnokok legyenek.

„Egy olyan csapat, mint a Red Bull, nem egy sztenderd partnercsapat. A csapat rendkívül nagy célokkal rendelkezik, nyerni akar, bajnoki címekért akar harcolni, meg akarja nyerni azokat.”

„Szóval időt kell szánnunk arra, hogy megfontoljuk a rendelkezésünkre álló opciókat, hogy véglegesítsük a dolgokat a szezon végéig, de leginkább az év végéig.”

Lehetőségként egyébként felmerült az is, hogy a Red Bull átveszi a Honda meglévő infrastruktúráját, és saját motort épít magának. Bár ez nagyon költséges megoldás lenne, Horner ezt sem zárja ki.

„Minden opciót meg kell fontolnunk, és aztán nyilvánvalóan döntenünk kell.”

„Minden lehetőséghez nyitottan kell állnunk. Láthattuk néhányszor ebben a sportban, hogy néha a legváratlanabb dolog is megtörténhet, a mi feladatunk pedig az, hogy megkeressük azt, ami a legversenyképesebb mód számunkra 2022-ben.”

„Van időnk – a Honda hagyott nekünk időt. Ha jövő tavasszal hozták volna meg ezt a döntést, vagy a jövő év őszén, az sokkal rosszabb forgatókönyv lett volna.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!