Renault: „Nevetséges” azt hinni, hogy jövőre a topcsapatokkal harcolhatunk

Fotó: Renault
Nico Hulkenberg (GER) Renault Sport F1 Team RS18. Singapore Grand Prix, Friday 14th September 2018. Marina Bay Street Circuit, Singapore. Hülkenberg

A Renault Forma-1-es csapatának technikai főnöke, Marcin Budkowski szerint „nevetséges” azt hinni, hogy a francia istálló 2019-ben beleszólhat majd a három topcsapat küzdelmébe.

Habár a Renault komoly előrelépést tett idén, és jó eséllyel a 4. helyen zárja a konstruktőri bajnokságot a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull mögött, a korábban az FIA szakembereként dolgozó Budkowski kételkedik abban, hogy 2019-ben ennél előrébb végezhetnek.

Sőt, Budkowski szerint leghamarabb akkor tudnak majd eséllyel harcba szállni az élcsapatokkal, ha 2021-ben jelentősen megváltoznak a technikai szabályok.

„Nyilván remélem, hogy más lesz, de lépésről-lépésre kell haladnunk” – mondta a Renault technikai vezetője.

„1,5 másodperccel le vagyunk maradva az élcsapatoktól, és tévednék, ha itt ülve azt mondanám, hogy ezt le fogjuk dolgozni olyan csapatokkal szemben, mint a Mercedes és a Ferrari, akik komoly szervezettel rendelkeznek, és szuper szakemberekkel.”

„Fejlődtünk az elmúlt 2 évben, de ők évek óta dolgoznak 900 emberrel. A stabilitás előnyükre válik, szóval nevetséges lenne, ha azt mondanám, hogy le fogjuk győzni őket jövőre.”

„A célunk, hogy erős fejlődést produkáljunk, és őszintén szólva a hátrány csökkentése igazán komoly eredmény. Őszintén remélem, hogy közelebb lehetünk hozzájuk 2020-ban. De nem fogok jósolgatni, mert az nem lenne észszerű.”

„2021-re jó eséllyel változnak a szabályok – és erre lehetőségként kell tekintenünk. Minden egyes változás lehetőséget és kockázatot rejt önmagában. Ha teljesen átalakulnak a szabályok, az számunkra kedvező lehet.”

Budkowski azt mondja, céljuk, hogy teljesen leszakítsák magukról a középmezőnyt.

„El kell lépnünk a középmezőnytől, olyan csapattá kell válnunk, mely elkezd közeledni a topcsapatokhoz. Nehéz pontos célokat megfogalmazni, hiszen az függ a többiek fejlődésétől is. Azt gondolom, meg kell mutatnunk, hogy el tudunk lépni a középmezőnytől.”

Arra a kérdésre, hogy a kasztnit, vagy a motort tekintve kell többet fejlődniük, Budkowski így felelt: „Szerintem mindkettőben.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!