Friss hírek

Renault: Túl veszélyes már most 2021-re koncentrálni

A Renault ügyvezetője, Marcin Budkowski azt mondja, túl „veszélyes” lenne bármely Forma-1-es csapat számára az, ha már most a 2021-es versenyautó tervezésére kezdene el koncentrálni – habár egy korai kezdésnek kétségkívül lennének előnyei.

Ahogy azt 10 évvel ezelőtt, 2009-ben a Brawn csapata is bizonyította, a szabályok jelentős átalakítása komoly lehetőséget kínálhat a csapatok számára.

2021-ben márpedig jelentősen átalakulnak a Forma-1 regulái: az új szabályrendszert várhatóan még júniusban nyilvánosságra hozzák, az év utolsó harmadában pedig véglegesítik is.

Hirdetés
 

Marcin Budkowski azt mondja, mivel a regulák 2020-ra még nem változnak, komoly veszélyei lehetnek annak, ha egy csapat már most a 2021-es évre helyezi a hangsúlyt.

„Kétlem, hogy lesz ilyesfajta kísértés, mert úgy fest, 2020-ra stabilak maradnak a szabályok, szóval bármi, amit most a 2019-es autóval csinálunk, abból profitálunk majd 2020-ban” – mondta a Renault szakembere.

„Ha leállunk a 2019-es fejlesztésekkel, azzal ártunk a 2019-es és 2020-as idénynek is. Jövőre már lehet róla szó, mert az csak a 2020-as szezonra lesz hatással, de jelenleg még túl veszélyes. Mindenesetre komoly egyensúlyozásról van szó.”

„Három projektet futtatunk egyszerre olyan forrásokkal, melyek normális esetben csak kettőt tesznek lehetővé. Kompromisszumokat kell kötni, és gondosan ki kell választani, mi élvez prioritást.”

„Valóban fontos mérföldkő lesz 2021-e a szabályváltozásokkal, ezáltal pedig a kínálkozó lehetőségekkel, de ott van még a 2019-es és 2020-as idény, melyekre szintén vannak ambícióink.”

Fotó: Renault

A helyzetet ráadásul tovább bonyolítja, hogy 2021-re várhatóan költségvetési plafont vezetnek be a Forma-1-ben, ami arra készteti majd a csapatokat, hogy komoly szerkezeti változtatásokat hajtsanak végre házon belül.

Budkowski szerint amíg nem tisztázódik, hogy mit tartalmaz majd pontosan ez a költségvetési plafon, addig nehéz előre tervezni.

„Nehéz véleményt mondani erről, mert a költségvetési plafont még nem véglegesítették.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!