Friss hírek

Ricciardo: 30 okból hagytam el a Red Bullt, Max csak az egyik

Hat évvel ezelőtt Max Verstappen megnyerte a Red Bull színeiben teljesített első futamát, ami egyike volt a Daniel Ricciardót a csapattól való elszerződés felé sodró tényezőknek. Az ausztrál viszont nem biztos benne, hogy ha az energiaitalosoknál marad, most a bajnoki címért küzdene.

Az utóbbi évek egyik legváratlanabb átigazolási bejelentése volt, hogy Ricciardo 2018 végén elhagyta a Red Bullt és az ismeretlenbe ugorva két évre a Renault-hoz szerződött, majd onnan is tovább állva most már a McLaren versenyzője. Döntését máig sokan megkérdőjelezik, hiszen míg a Red Bull azóta sem tágított az élmezőnyből, tavaly pedig hosszú idő után ismét egyéni világbajnokot adott a sportnak, addig Ricciardo előbbi csapatánál két dobogóig, utóbbinál mostanáig csak egy győzelemig jutott.  

Az ausztrál azonban kitart amellett, hogy a váltás volt számára a helyes lépés, hiszen számára ez nem is csak a Red Bull által tenyéren hordozott Verstappen felemelkedéséről szólt, számos egyéb ok is a távozás felé terelte.

Hirdetés
 

„Ha minden tényezőt végigveszek, nagyjából 30 különböző okot találnék” – összegezte Ricciardo a crash.com interjújában. „Ezek egyike volt, hogy már tudtam, hogy a mérnököm, Simon [Rennie] feljebb lép a következő évre, és vele nagyon jó kapcsolatot ápoltam.”

„Persze tisztában voltam azzal is, micsoda felhajtás övezi Maxot, és az egész hype-vonat éppen itt, Barcelonában indult. Megnyerte az első versenyét a csapattal, ami azonnal magasabb szintre emelte őt, én pedig elég dühös voltam, hiszen vezettem azt a futamot, ám három kiállásos taktikán voltam az ő két kiállásosával szemben, amivel sokat veszítettem. Már ekkor elbillentek egy kicsit a dolgok. Innentől csak egyre nagyobb lendületet szerzett, ami némi aggodalmat ébresztett bennem. Nem ez volt a fő ok, de egyike annak a 30-nak.”

Ricciardo szerint döntésének sikerességét nem lehet pusztán annyival kiértékelni, hogy ha még ma is a Red Bullban ülne, akkor ugyanúgy a győzelmekért harcolna, mint most Verstappen, hiszen ez esetben számos tekintetben máshogyan alakult volna az F1-történelem folyása és saját mentális helyzete is.

„Most könnyű azt mondani, hogy ha a Red Bullnál maradtam volna, akkor most versenyeket nyernék, és tavaly vagy idén a világbajnoki címre is lett volna esélyem. De ez a képlet nem ilyen egyszerű, hiszen ha a csapattal maradok, más mérnökökkel dolgoztam volna, ami már önmagában nagy változás. Aztán valószínűleg végig ott motoszkált volna bennem a gondolat, hogy mi lenne, ha máshova igazolnék. Ennek a terhe csak egyre nagyobb súllyal nehezedett volna rám, így talán nem is vezetnék most olyan jól, ha ott maradok” – fogalmazott Ricciardo.

„A lényeg, hogy a helyzet nem csak fekete vagy fehér. Ha visszatekintek, nem bánok semmit, bár valóban könnyű most másoknak azt mondani, hogy csak pár dobogót és egy győzelmet szereztem azóta, szóval nem jött be a terv. Max ma az egész sport sztárja, de egyúttal a Red Bull sztárja is. Egyszerűen nem lehet tudni, hogyan alakult volna [ha maradok]. Arra viszont nincs garancia, hogy most világverő lennék velük.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!