Ricciardo: B*sszátok meg, tovább akarok itt maradni! - F1VILÁG.HU

Ricciardo: B*sszátok meg, tovább akarok itt maradni!

HIRDETÉS
Jó pár évig szeretne még a Forma-1-ben versenyezni Daniel Ricciardo, habár az ausztrál pilóta maga is elismeri, jelenleg nehéz időket él meg a McLaren csapatánál. A rutinos versenyző mindazonáltal leszögezte, amíg azt érzi, megvan benne az, ami kell a világbajnoki címhez, maradni fog a száguldó cirkuszban.
Daniel Ricciardo, McLaren

Ricciardo tavaly szerződött a McLaren csapatához, és bár a 2021-es Olasz Nagydíjon parádés győzelmet aratott, összességében elmondható, hogy nem igazán tudott összecsiszolódni a brit istálló autójával. A helyzet ráadásul 2022-re sem javult, Ricciardo pedig sokat küszködik – főleg csapattársához, Lando Norrishoz képest.

Olyannyira, hogy a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown nemrég meglehetősen kritikus hangvételt ütött meg vele kapcsolatban, amikor azt találta mondani, Ricciardo teljesítménye nem felel meg a csapat várakozásainak. A gyenge forma miatt sokan azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy Ricciardo már az idei szezon végén szögre akasztja sisakját – habár 2023 végéig szerződés köti a McLarenhez.

„Egyre többen kérdeznek a visszavonulásról, én pedig azt mondom, ’b*sszátok meg, tovább akarok itt maradni!’. Hogy milyen a szavatosságom? Továbbra is úgy gondolom, hogy van még néhány versenyképes év bennem. De ha azt mondanám, hogy még öt év, és az ötödik évben elkezdenek megnyerni egy csomó versenyt, és a világbajnoki címért harcolnék, akkor biztosan nem vonulnék vissza annak az ötödik évnek a végén” – mondta a rutinos versenyző. „Szóval relatív, függ a versenyképességtől és a vágytól is.”

Ricciardo azt ugyanakkor elismerte, nehéz megmondani, mi vár rá a következő években.

„Azt gondolom, még megvan bennem a vágy jó pár évre, az eredményektől függetlenól. Nem kell megnyernem minden versenyt, hogy azt mondjam, ’oké, csinálok még egy évet’. De aztán ha versenyeket nyerek majd, akkor feltehetően tovább maradok. Nem tudom.”

„Még ha ezt az öt évet is mondanám, akkor is nehéz megmondani, hogy mi fog történni öt év alatt. Ha például most visszatekintek öt évvel ezelőttre, úgy érzem, a dolgok másképp voltak.”

Amikor a McLaren versenyzőjét arról faggatták, a jövője mennyire van a saját kezében, így felelt: „Szeretném még folytatni néhány évig, de nincs garancia. Igen, elég sokat eltöltöttem már az F1-ben ahhoz, hogy az emberek tudják róla, mire vagyok képes. De az emberek persze felejtenek is, szóval nincs garancia arra, hogy két év múlva mindenki úgy lesz vele, hogy ’le akarunk szerződtetni téged’.”

„Nincs 10 szerződés az ajtód előtt. Az én kezemben is van a dolog, de nemcsak a vágyakon múlik, hanem természetesen a versenyképességemen is.”

Fotó: McLaren

Bár Zak Brown nemrég egy interjúban arról is beszélt, van lehetőségük arra, hogy kihátráljanak a Ricciardóval kötött szerződésből, a nyolcszoros futamgyőztes azt mondja, esze ágában sincs csapatot váltani.

Hirdetés

„Nincs más csapat, vagy csapatok a kívánságlistámon. Tisztában vagyok azzal, hogy mentem ide-oda az elmúlt években, szóval a csapaton belüli stabilitásra vágyom leginkább. Ráadásul a McLarennél is lesznek most új dolgok, például a szélcsatorna, az új szimulátor – amikről tudom, hogy a csapat előnyére válnak. Szeretnék úgy fogalmazni, hogy ’rendkívüli módon’, de persze nem ismerem a mértéket – viszont biztos vagyok benne, hogy bizonyos mértékig profitál majd a csapat ebből. És egyértelműen a részese akarok lenni, úgyhogy nem gondolkodom azon, hogy máshol folytatom.”

A tavalyi Olasz Nagydíjon Ricciardo nyert már a McLaren színeiben, a fő cél azonban természetesen a világbajnoki cím.

„A legnagyobb dolog most kétségkívül a világbajnoki cím. Egy győzelmet szerezni lenyűgöző dolog, de nem elég. Szóval befejezetlen ügyem van, többet akarok – és befejezetlen ügyem van úgy általánosságban a sportban is. Visszatérve a visszavonulással kapcsolatos témára: amíg úgy hiszem, megvan bennem az, ami kell a világbajnoki címhez, addig maradni fogok a sportban, mert nem elégszem meg 8 győzelemmel. Büszke vagyok, de nem elégszem meg ennyivel.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!