Riválisai kiállnak Hamilton mellett - F1VILÁG.HU

Riválisai kiállnak Hamilton mellett

HIRDETÉS
Nagy port kavart Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzőjének vasárnapi büntetése a szabálytalan rajt miatt: riválisai kiállnak a brit pilóta mellett, szerintük is túlzó volt a szankció.
SOCHI AUTODROM, RUSSIAN FEDERATION - SEPTEMBER 27: Max Verstappen, Red Bull Racing, Race Winner Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas F1 and Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas F1 celebrate on the podium with the trophy during the Russian GP at Sochi Autodrom on Sunday September 27, 2020 in Sochi, Russian Federation. (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

Hamilton az Orosz Nagydíjat megelőzően két szabálytalan próbarajtot hajtott végre a bokszutcából kijövet, amiért 2×5 mp-es időbüntetést kapott a versenyen, valamint két büntetőpontot is bezsebelt érte. 

A brit pilótának ezzel 10 pontra emelkedettvolna a büntetőpontjainak száma, vagyis két pontra került az eltiltástól. Az FIA a verseny után beszélgetett Hamiltonnal, valamint a csapattal is, és miután megtudták, hogy a brit pilóta az istállótól kapta az iránymutatást, hogy hova álljon, visszavonták a kiszabott két büntetőpontot, és helyette a csapatot 25 000 eurós bírsággal sújtották.

Hamilton rendkívül csalódott és dühös volt a versenyt követően, szerinte „nevetséges” volt az időbüntetés is. 

„Hogy egy oldalon állunk-e? Nem gondolom. Valószínűleg én más oldalon vagyok, vagy kihagytam néhány oldalt” – utalt Hamilton arra, hogy továbbra sem tudja, hogy a szabálykönyv melyik része írta elő számára a kapott büntetést. 

Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas szerint senkinek nincs a fejében a szabálykönyv, és most is ebből adódhatott a probléma. A finn nem kritizálta a versenybírák munkáját, azonban utalt arra, hogy ezzel az eljárással ő sem ért egyet. 

„Ez furcsa helyzet” – mondta Bottas. „Nyilván talán nekem is ismernem kellene a szabálykönyvet szóról szóra, de nem ismerem. Nyilván mindig kapunk iránymutatást a csapattól, hogy mit szabad csinálnunk, és mit nem. Annyiféle körülményt kell figyelembe venni, nem igazán tudom, mit mondjak. Furcsa helyzet. Nem kétség, hogy biztosan a tőlük telhető legjobb munkát próbálják végezni, de igen… Nem tudok mit mondani.”

Verstappen a büntetőpontok kiszabását nem értette – amelyeket azóta visszavontak –, szerinte ez nem az a helyzet volt, amikor szükség volt ezeknek a kiosztására. 

„Én is voltam ilyen helyzetben, amikor 10 büntetőpontom volt, vagy ilyesmi” – nyilatkozta a Red Bull pilótája. „Akkor azt mondtam magamnak, hogy próbáljak meg inkább távol maradni a stewardoktól a pályán. Ha a hotelben vagy a bárban látjuk őket, akkor az nem túl rossz, de a versenyhétvége alatt próbáljunk meg távol maradni az irodájuktól. Ez nehéz.

„Ha balesetet okozol, vagy akármit, akkor megértem, hogy büntetőpontokat adnak, hogy lenyugtassanak, de az ilyen dolgoknál, amikor Lewis semmit nem csinált szándékosan, nem akart bajt okozni. Csak a rajtját akarta gyakorolni. Lehet, hogy ez ott nem megengedett, oké, eléggé megbüntették a versenyen, szóval nem gondolom, hogy büntetőpontokat kellene ezért osztani.”

Hirdetés

„De úgy gondolom, erről fogunk beszélni a következő versenyzői eligazításon, és meglátjuk, hogy történik-e valami, vagy ssem. Mindig jó, ha beszélünk erről és kommunikálunk. Legalább tudjuk, hogy mit csinálunk, és aztán továbblépünk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!