Friss hírek

Ron Dennis szabályváltoztatást sürget

A McLaren csapatvezetője, Ron Dennis élesen kritizálta az idei évben bevezetésre került biztonsági autós szabályokat, miután a hétvégi Kanadai Nagydíjon kiderült, csak kevesen értik azokat.

A McLaren csapatvezetője, Ron Dennis élesen kritizálta az idei évben bevezetésre került biztonsági autós szabályokat, miután a hétvégi Kanadai Nagydíjon kiderült, csak kevesen értik azokat.

A McLaren újonc versenyzője, Lewis Hamilton ugyan megnyerte pályafutása első Forma-1-es versenyét Kanadában, Ron Dennis még sem volt felhőtlenül boldog, és a biztonsági autós periódusra vonatkozó új szabályokat kritizálta.

Az idei évtől abban a körben, mikor pályára gördül a biztonsági autó, lezárják a boxutcát. A szabályt azért hozták, hogy megakadályozzák a versenyzőket abban, hogy miután kiálltak tankolni, a veszély ellenére teljes sebességgel autózva a pályán visszafoglalják helyüket a biztonsági autó mögött.

Hirdetés
 

A hétvégi versenyen négy alkalommal is pályára küldték a biztonsági autót, így számos esetben azt sem tudták a versenyzők, illetve a csapatok, milyen szabályok vannak érvényben, mely komoly félreértésekhez, és az azokat követő büntetésekhez vezetett.

“Bosszant, hogy a biztonsági autó túlságosan beleszól a küzdelembe” – mondta Dennis. “Úgy gondolom, hogy a csapat tehetetlen, és a versenyzővel szemben ez nem fair. Alapjában jó lenne az új szabály, azonban valamiért túl lett komplikálva, ami elrontja az egészet. Bízom benne, hogy a FIA és a csapatok tanultak az esetből, és a szezon közben változtathatunk a szabályokon, hogy elkerüljön a további büntetéseket, mert valljuk be, a versenyen szinte bárki kaphatott volna büntetést.”

Fernando Alonso éppen akkor hajtott be a boxba, mikor először pályára küldték a biztonsági autót. A spanyol ezért 10 másodperces stop&go büntetést kapott, ám Dennis szerint bárki kerülhetett volna ilyen helyzetbe.

“Ez egyszerűen nem működik a Forma-1-ben” – folytatta. “Micsoda dolog az, hogy nem fogadhatjuk versenyzőnket a boxban, miközben lassan kifogy az üzemanyaga. Ez nem sportszerű, nem csak miattunk, más miatt sem.”

A Ferrari brazil pilótáját, Felipe Massát, és a Renault színeiben versenyző Giancarlo Fisichellát azért zárták ki a versenyből, mert figyelmen kívül hagyták a boxutca égén a piros jelzést. Massa is felháborodva kommentálta a szabályokat.

“Nem csináltam semmi rosszat, így felháborítónak és hatalmas hibának találom a kizárásomat” – mondta Massa a futamot követően. “Mit kellett volna csinálnom? A biztonsági autó kint volt, de ahogy másoknak is, nekem is ki kellett hajtanom tankolni. Soha nem láttam azt a piros lámpát, amiről beszélnek. Milyen dolog ez? Talán várakoznom kellett volna, míg javában zajlik a verseny?”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!