Friss hírek

Russell a balesetről: Ilyet csak a győzelemért csinálsz az utolsó körben

George Russell (GBR) Williams Racing in the FIA Press Conference.
Emilia Romagna Grand Prix, Thursday 15th April 2021. Imola, Italy.
George Russell, a Williams Forma-1-es versenyzője a futam után is kiakadt Valtteri Bottasra, szerinte nem volt fair, amit a Mercedes pilótája tett az Emilia-Romagna Nagydíjon, és ez okozta az ütközésüket.

Russell és Bottas az Emilia-Romagna Nagydíj 32. körében ütköztek: a két autó egymás mellett haladt a célegyenesben, majd a Williams megcsúszott a pálya melletti fehér vonalon, és Bottas autójának csúszott – a hatalmas ütközést szerencsére mindketten megúszták, azonban piros zászlóval meg kellett szakítani a futamot. 

A két pilóta már az esetet követően is egymásra mutogatott, és ez a verseny után sincs másképp: Bottas szerint egyértelműen Russell hibázott, hiszen hagyott neki elegendő helyet, a brit pilóta azonban továbbra is tartja véleményét. 

Russell szerint Bottas az ő irányába mozdult el, ami egy nagyon agresszív mozdulat volt – a Williams versenyzője úgy gondolja, talán egy másik pilótával szemben nem tette volna ezt a finn.

„Van ez a szóbeli megállapodásunk, hogy ha ott van egy gyorsabb autó DRS-sel, akkor nem mozdítod el a kormányt az utolsó pillanatban” – mondta Russell. 

„Kihúztam [jobbra], megvolt a szélárnyék, és ahogy kihúztam, Valtteri nagyon enyhén megmozdult, és ezzel kiszorított a vizes részre.

„Tökéletesen száraz körülmények között, egy teljesen hétköznapi pályán is veszélyes, nemhogy egy nagyon szűk pályán, amikor vannak vizes foltok. Szóval ez egy szerencsétlen baleset volt.”

„Ez ugyanúgy elkerülhetetlen volt, az ilyen baleset akkor történik, ha olyan enyhe mozdulatot tesznek a versenyzők, mint ez. Ez a legkisebb mozdulat, de amikor 350 km/h-val mész, 50 km/h-val többel, mint az előtted lévő, akkor ez elég masszív.”

„Nyilvánvalóan nagyon ideges és frusztrált voltam akkor” – folytatta Russell. „A 9. helyért harcolok, számára a 9. hely tényleg semmi. Majdhogynem jelentéktelen. Ő tett egy olyan mozdulatot, amit akkor csinálsz, ha a győzelemért harcolsz a verseny utolsó körében.”

„Ez felveti a kérdést, hogy miért csinálta ezt a 9. helyért. Talán ha egy másik versenyző van ott, akkor nem csinálja, szóval ilyen gondolataim voltak.”

Russell ugyanakkor nem tagadta, hogy ő is vétkes volt a balesetben: „Nem teljesen hibáztatható ő, és nem gondolom, hogy én lennék teljesen a vétkes. De el lehetett volna kerülni. Úgy gondolom, ez egy jó példa a stewardok számára, hogy nagyon kis elmozdulások, mint ez, balesetet okozhatnak.”

„Biztos vagyok benne, hogy az ő szemszögéből ez az én hibám, nincs kétségem efelől. ugyanakkor ismeri az autók végsebességét, ha szélárnyékkal és DRS-sel érkezel. Tudja, hogy nem helyes, ha ezt teszed.

„Ahogy mondtam, ha a győzelemért harcolsz az utolsó körben, talán. De ilyen körülmények között, a verseny közepén, amikor a 9. helyen van, nem.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!