Russell: A lebetegedések mutatják, nem fenntartható így az F1-es naptár - F1VILÁG.HU

Russell: A lebetegedések mutatják, nem fenntartható így az F1-es naptár

A Mercedes versenyzője, George Russell szerint az idei tapasztalatokat látva egész egyszerűen nem megoldható a Forma-1 személyzete számára az, hogy 24 versenyhétvégén álljanak helyt. Az évad hajrájában maga a brit pilóta is betegséggel küszködött, az utazó személyzet pedig igencsak megszenvedte a rengeteg utazást is.

A 2023-as F1-es idény eleve igencsak hosszúnak ígérkezett, a hajrában ráadásul erőltetett menet vár az F1-es mezőnyre, hiszen a Las Vegas-i Nagydíj után egy héttel a mezőny már a világ másik felén, Abu Dhabiban versenyzett — 12 órányi időeltolódást kellett tehát áthidalniuk a Forma-1-ben dolgozóknak, amivel bizony alaposan megszenvedtek.

A jövő évi, 2024-es Forma-1-es versenynaptárat már nyilvánosságra hozták, ám nincs kizárva, hogy a csapatok nyomására módosítanak a programon, és a vegasi versenyt előrébb hozzák, hogy több idő álljon rendelkezésre a katari, illetve az abu dhabi versenyhétvége előtt.

Russell szerint a csapattagok év végi lebetegedése is jól példázza, hosszú távon nem fenntartható egy ilyen sűrű versenynaptár.

„Nekünk, versenyzőknek van a legjobb dolgunk a paddock minden egyes emberét tekintve. Ahogy mi utazunk, nagyon szerencsés helyzetben vagyok. De a paddockban mindenki küszködik az időzóna-váltakozásokkal, a test nem tudja, hol vagy, különböző időpontokban kell enned, különböző hotelekben kell maradnod más környezetben, más klíma mellett — nekem is számos szerelőm van, akik betegek, kollégák a mérnöki irodában.”

„Az ember teste összezavarodik. Vannak egyeztetések a jövő év kapcsán arról, hogy szabályozzák a személyzetet, hogy ne tudjanak minden egyes versenyre elutazni. Szerintem ez jó dolog lenne. Nem gondolom, hogy fenntartható 4000 emberrel végigcsinálni egy 24 versenyes szezont, miközben látjuk, hogy geográfiailag is még sem olyan logikus a dolog.”

Bár az F1-es csapatoknál természetesen van rotáció a személyzetet illetően, arra természetesen nincs lehetőség, hogy két utazó csapat legyen, akik váltogatják egymást. Ennek a sportszakmai okok mellett az is gátat szab, hogy a költségplafon 2021-es bevezetése óta a munkavállalók számát is korlátozni kellett.

Russell egyébként a hajrában maga is betegséggel küszködött, a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon „rettenetes köhögés” kínozta.

„Körönként talán négyszer is köhögtem, szóval elég nyomorult érzés volt. Tényleg nagyon beteg voltam az elmúlt két hétben. Először Vegasban volt komoly lázam, nem tudtam aludni és borzasztóan éreztem magam. És aztán rettenetes köhögés jött rám, ami egész héten velem maradt, az autóban is. Minden egyes körben köhögtem, de amikor be vagy szíjazva az autódba, lélegezni sem tudsz. Nem tudsz venni egy mély lélegzetet, hogy aztán köhögj egy nagyot. Szóval végig velem volt.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Russell: A lebetegedések mutatják, nem fenntartható így az F1-es naptár
Horner és felesége kéz a kézben érkeztek a bahreini paddockba
Leclerc nagyon bízik a Ferrari versenytempójában
Jól fizet a fogadóiroda Leclerc és Russell győzelmére (X)
forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!