Ne maradj le! Kövesd a Spanyol Nagydíj eseményeit az F1Világ Paddockban!

  Friss hírek

Russell elismerte, Bottas „talán” nem hibáztatható az imolai balesetért

George Russell (GBR) Williams Racing in the FIA Press Conference.
Emilia Romagna Grand Prix, Thursday 15th April 2021. Imola, Italy.
Változtatott álláspontján a vasárnapi, imolai balesetével kapcsolatban a Williams versenyzője, George Russell.

A brit pilóta az Emilia-Romagna Nagydíj 32. körében ütközött össze a Mercedes versenyzőjével, Valtteri Bottasszal: épp támadta a finn pilótát, amikor előzés közben autójával megcsúszott, a két versenygép összeütközött, és nagy tempóval a bukótérbe csapódott.

Az eset után Russell dühösen kérte számon Bottast, szerinte ugyanis a finn bemozdult, a Mercedes versenyzője viszont állította, nem hibáztatható a történtekért. A versenybírók versenybalesetnek minősítették az ütközést pár órával a leintés után.

A versenyt követően Russell is tanulmányozta a balesetről készült felvételeket, köztük a pálya zárt láncú kamerafelvételeit is – és most már eltérő álláspontja van, miszerint Bottas „talán nem hibázott” az eset során.

„Ha az ember mindent megnéz, és lassítva kielemzi a felvételeket, bizonyos kameraszögekből nagyon-nagyon másnak tűnik az eset” – mondta a fiatal pilóta.

„Az egyik kameraállásból így tűnik, a másikból pedig… Ha megnézzük a zárt láncú kamerafelvételen az esetet egy hátsó szögből, ahonnan elég tisztán látszik, más az álláspont…”

„Főleg az incidens sebessége miatt voltam frusztrált. Soha nem volt még balesetem egyenes végén, ahol abszolút padlógázzal nyomjuk. Láttuk, milyen veszélyeket tartogat a motorsport, és hogy őszinte legyek, ugyanígy reagáltam volna akkor is, ha a győzelemért harcolunk, vagy a 9. helyért, vagy az utolsóért… Mert szükségtelennek éreztem, és elkerülhető volt.”

„Ahogy mondtam, Valtteri nem csinált semmi olyat, amit tiltanak a szabályok, de vállalni kell a felelősség egy részét, és figyelembe kell venni a körülményeket.”

„Vannak bizonyos dolgok, amiket csinálhatsz bizonyos módon, ha a körülmények stabilak. De ha nedves a pálya, van egy törés a kanyarban, és elkezdesz kitolni valakit a fűre, a vizes részre 320 km/h-val… Akkor nagy a kockázata egy ütközésnek, és ezért voltam csalódott, mert azt gondoltam, nem mutatott tiszteletet – nem feltétlenül irányomba, hanem az autók irányába.”

Arra a kérdésre, hogy változtat-e hozzáállásán a jövőben akkor, ha egy Mercedesszel harcol – hiszen ő is a német gyártó juniorpilótája –, Russel így felelt: „Soha nem voltam olyan helyzetben, hogy egy Mercedesszel harcoljak. A Williams körülbelül 5 éve nem harcolt a Mercedesszel. Szóval át sem futott az agyamon, hogy egy Mercedesszel harcolok.”

„Ahogy mondtam, nem egy őrült manőver volt. Az előzés abszolút rendbenlévő volt. Valtteri keményen védekezett, és joga is volt ehhez. De az úgynevezett egyenes háromnegyedénél jártunk. Nem arról van szó, hogy 20 méterről megérkeztem és oldalról nekicsapódtam.”

„Balszerencsés incidens volt, ami nem történt volna meg, ha nem nedves a pálya, vagy nincs nyitva a DRS-em. Balszerencsések voltak a körülmények.”

Bár Russell azt mondja, abszolút jogában állt megelőzni Bottast, azt elismeri, riválisát talán nem lehet hibáztatni a történtekért.

„Elkerülhető lett volna? Igen. Valtteri hibázott-e? Talán nem. Tehetett volna egy kicsivel többet? Vélhetően. Hogy én hibáztam-e? Én okoztam a balesetet azzal, hogy megpördültem, de hogy hibáztam-e azzal, hogy előzésbe kezdtem? Egyáltalán nem. Ostobaság lett volna elemelni ilyen helyzetben.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!