Russell és Norris támogatják a kevesebb edzést - F1VILÁG.HU

Russell és Norris támogatják a kevesebb edzést

HIRDETÉS
Több Forma-1-es versenyző is támogatja azt a javaslatot, hogy legyen kevesebb edzéslehetőség a száguldó cirkuszban. A mezőny fiatalabb tagjai szerint inkább a juniorszériáknak kellene elegendő pályaidőt biztosítani.
Lando Norris, McLaren

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali nyilatkozva azt a napokban, ő a maga részéről megszabadulni a szabadedzésektől a királykategóriából, hiába hasznosak ugyanis azok a csapatok számára, a közönség szempontjából nem sok izgalmat tartogatnak. Úgy tudni, a háttérben folynak már egyeztetések a versenyhétvégék megreformálásáról, arra azonban nem kell számítani, hogy jelentősen csökkentik a szabadedzések számát, illetve hosszát.

Pedig az F1-es mezőny fiatalabb tagjai szerint egyáltalán nem lenne rossz ötlet: George Russell például úgy látja, a tapasztalt Forma-1-es pilótáknak nincs szükségük az extra körökre, inkább a Forma-3, vagy a Forma-2 mezőnye számára kellene több időt biztosítani a pályán.

Arra a kérdésre, hogy szükséges-e a mostani, három szabadedzés, a Mercedes versenyzője így felelt: „Szerintem nem a válasz. Nyilván minél többet gyakorolsz, annál jobban felveszed a tempót, és annál kényelmesebben érzed magad az autóban. De nem gondolom, hogy helyes, hogy a Forma-1-nek háromszor annyi gyakorlása van, mint az F3-nak, vagy az F2-nek.”

„Nekik kellene inkább gyakorolniuk, egyrészt azért, mert kevesebb versenyük van, és nem tesztelnek túl gyakran.”

Azzal persze Russell sem ért egyet, hogy teljes egészében meg kellene szabadulni az edzésektől: „Az azért túl kevés lenne!”

„Kezdetben a sprintfutamokért sem lelkesedtem, de nagyon élvezem őket, és az, hogy van akció pénteken, fontos mindannyiunk számára, és a szórakoztatás szempontjából is tényező.”

Lando Norris szerint jó ötlet lenne több időt biztosítani az alsóbb szériáknak, ráadásul az, ha ők kevesebbet körözhetnének, nagyobb kihívást jelentene számukra.

„Én 2018-ban versenyeztem az F2-ben, és amikor látod, mennyibe kerül ott lenni abban a sorozatban, és cserébe mennyi kört kapsz… Sokkoló. Tényleg hülyeség” – fogalmazott a McLaren-pilóta. „Szóval több időt adni nekik… Határozottan jó lenne a fiatal versenyzőknek, ha megkaphatnák a Forma-1-től.”

„Az első edzés után az időmérő – imádom! Nyomás alá helyez, ráadásul a mérnökök is egy kicsit nagyobb nyomás alatt vannak, és rögtön jön számunkra az akció.”

Hirdetés

Max Verstappen, a Forma-1 világbajnoki címvédője mindenesetre azt tanácsolja, ne nagyon változtassanak a jelenlegi formátumon.

„Nem vagyok oda azért, hogy mennyi versenyünk van manapság, és annak sem, hogy változtassunk az egész formátumon” – mondta a Red Bull versenyzője. „Óvatosnak kell lenniük, hogy ne változtassák meg a Forma-1 DNS-ét. Szerintem fontos, hogy ne játszadozzanak ezzel sokat, máskülönben egy ponton megáll a dolog.”

„Én nagyon szerettem azt, ahogy fiatal koromban néztem a Forma-1-et, várva a vasárnapi verseny. Azzal a futammennyiséggel, amennyi most van, talán kihagyhatsz egy szabadedzést, de ezen felül szerintem nem kellene sok mindenen változtatni.”

„Az egyetlen dolog, amire oda kellene figyelni, hogy szorosabb legyen a mezőny, a csapatok közelebb legyenek egymáshoz, ami eleve izgalmasabb versenyzést ígérne.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!