Friss hírek

Sainz: Ami sikerült a McLarennél, az sikerülni fog a Ferrarinál is!

Hatalmas lehetőséget kapott, 2021-ben már Sebastian Vettel utódjaként a Ferrarinál bizonyíthat Carlos Sainz. A spanyol pilóta a McLarentől érkezik Maranellóba, ahol természetesen komoly elvárásokkal szembesül majd. De vajon képes lesz sikerre vinni a patinás olasz istállót?

Sainznak azért sem lesz könnyű dolga, mert a Ferrari 2020-ban története egyik leggyengébb szezonját produkálta: mindössze a hatodik helyen zárta a konstruktőri pontversenyt, Mattia Binotto csapatfőnök pedig legfeljebb egy 3. helyben reménykedik 2021-re.

Carlos Sainz viszont áll elébe a kihívásnak: úgy érzi, versenyzőként rengeteget fejlődött az elmúlt években, és képes lesz felvenni a versenyt a Ferrari másik ifjú pilótájával, Charles Leclerc-rel. 

„A Renault-nál eltöltött nehéz év után talán nem sokat vártak tőlem. A karrierem jól kezdődött a Toro Rossónál, ahol folyamatos volt a fejlődés, de a Renault-nál megállt ez a tendencia” – mondta a spanyol pilóta az AS című lapnak.

„Aztán aláírtam a McLarennel, és újra önbizalomra leltem, és a középtávú projektben sikerült fokozatot váltani. Ez talán meglepte Zaket [Brown] és Andreas Seidl csapatfőnököt is, de én tisztában voltam azzal, hogy képes vagyok fejlődni!”

„A következetesség és a bizalom fontos, nézzék csak meg Lewis Hamiltont! Az a Hamilton, aki 2013-ban versenyzett a Mercedesnél, nem sokban hasonlít a mostani Hamiltonra. És Max Verstappenben sem volt annyi potenciál első évében a Red Bull Racingnél, mint ma. Daniel Ricciardo is észrevehetően erősebb volt második évében a Renault-nál, mint az elsőben. A Forma-1-ben szükség van a stabilitásra.”

Sainz viszont egy pillanatig sem hezitált, amikor jött a megkeresés Maranellóból.

„A paddockban nincs olyan pilóta, aki másképp reagált volna, mint én” – mondja a spanyol versenyző.

„Minden tiszteletem a McLarené, de amikor a Ferrari kopogtat, akkor az embernek nincs kétsége a választ illetően.”

A Ferrari versenyzőjeként persze nagy nyomás lesz majd Sainzon, az olasz istállónál pedig általában a politikai tényezők is szerepet játszanak – ő azonban nem aggódik emiatt.

„Ha ennyire jól be tudtam illeszkedni a McLarennél, akkor a Ferrarinál is menni fog. Segítettem abban, hogy ennyire nagyszerű volt a csapatszellem a McLarennél, ez rengeteg pozitív energiát generált – miért ne járnék sikerrel a Ferrarinál is? Kedvelem Mattia Binotto csapatfőnököt, kedvelem azokat, akikkel most együtt dolgozom, és tetszik mindaz, ami tervben van a jövőre nézve.”

Persze nem kell sokáig visszamennünk az időben, hogy olyan versenyzőket találjunk, akik hiába voltak bajnokok, mégis elvéreztek a Ferrarinál: Fernando Alonso és Sebastian Vettel sem tudta sikerre vinni az olasz istállót.

„Igen, de nagyon sok győzelmet és dobogós eredményt szereztek, nem üres kézzel távoztak” – mondja Sainz. „Nyilván nem tudták megnyerni a vb-címet, de ez a 20 fős mezőnyből 19 pilótára igaz. Szóval nem, egyetlen versenyző sem távozott üres kézzel a Ferraritól.”

Arra viszont még Sainz sem tudja a pontos választ, hogyan tudja segíteni a Ferrarit abban, hogy újra a csúcsra jussanak.

„Még nem tudom, több időt kell eltöltenem a csapattal, ki kell elemeznem a helyzetet. De aztán szeretném hozzátenni a tudásom és a képességeim a munkához, ahogy tettem azt a McLarennél is korábban. A csapat többszáz szakemberből áll. A versenyző csak a tehetségét és a sebességét tudja beletenni az autófejlesztés folyamatába. De hogy egy autó gyors-e, az alapvetően nem a pilótán múlik.”

És hogy miben reménykedhetnek a Ferrari rajongói 2021-ben? „Többet nem mondhatok annál, mint amit Binotto csapatfőnök mondott. Szerintem nagyon őszinte volt a csapat reális céljaival kapcsolatban.”

„Amikor azt mondja a médiának, hogy szeretné a harmadik helyre juttatni a Ferrarit, akkor ugyanazt mondja nekem is. Az én verzióm egy kicsit talán részletesebb, de végső soron ugyanaz.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!