Friss hírek

Saját F1-es motort építhet a Red Bull az új érában

BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 06: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 leaves the garage during the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 06, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
A Red Bull Forma-1-es csapatánál úgy gondolják, képesek lennének arra, hogy saját motort építsenek, amikor – a jelenlegi tervek szerint – 2026-ban új motorformula lép életbe a száguldó cirkuszban.

Az osztrák istálló jelenleg is azon dolgozik, hogy 2021 után átvegye a Honda jelenlegi infrastruktúráját, így a gyártó távozása után is a japánok erőforrásait használhassa a Forma-1-ben.

Ehhez elengedhetetlen volna, hogy 2022-től befagyasszák a motorfejlesztéseket, a jelenlegi erőforrások ugyanis annyira komplexek, illetve leginkább drágák, hogy a Red Bull nem tudja vállalni azok továbbfejlesztését.

A Motorsport.com című lap német kiadásának nyilatkozva Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nemrég azt mondta, nem kizárt viszont, hogy az új motorérában már saját motort építenek – ez attól függ, hogy sikerül-e olcsó motorokat bevezetni az F1-ben.

„Ha igaznak bizonyul az, hogy az új motor sokkal egyszerűbb tervezésű lesz, hogy megszabadulunk az MGU-H-tól, és innovatív technológiát használhatunk tovább, a költségek viszont valahol 50 milliónál megállnak, akkor már nem lesz olyan komplex probléma, mint a jelenlegi motornál” – magyarázta a szakember.

„Ez azt jelenti, hogy el tudjuk végezni egy ilyen motor fejlesztését azzal a felszereléssel, ami a rendelkezésünkre áll Milton Keynes-ben.”

Arra a konkrét kérdésre, hogy ez jelentheti-e azt, hogy a Red Bull saját motort épít, Marko így felelt: „Korrekt. Hogy egyedül, vagy kooperációban, az már egyeztetés tárgyát képezi, én így fogalmaznék.”

Marko azt mondta, „80-85” százalék az esély arra, hogy a jelenlegi tárgyalások eredményesek lesznek a Hondával és az FIA-val, így a japán gyártó kivonulása után, 2022-től is a jelenlegi motorokat használják majd.

Arra a kérdésre, hogy van-e B-tervük, miszerint a Renault erőforrásaival folytatják, Marko kifejtette: „Teljes mértékben a Honda-projektre fókuszálunk.”  

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!