Salo: A versenybírók meg tudják győzni a versenyzőket az igazukról

BAKU, AZERBAIJAN - APRIL 28: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks with Mika Salo on the grid before the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on April 28, 2019 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1Z61ASRGS1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Fotó: Red Bull Racing
2012 óta dolgozik versenybíróként a versenyhétvégéken az egykori Forma-1-es pilóta, Mika Salo: a korábban 110 futamon rajthoz álló finn egy interjúban beszélt arról, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük, és egyúttal leszögezte: soha nem tévednek!

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybíróinak dolgát jó néhány éve segítik már egykori versenyzők, akik tapasztalatuk révén reálisabban tudnak értékelni egy-egy helyzetet.

A korábban a Ferrarinál és a Toyotánál is versenyző Mika Salo is rendre beül a versenybírói szobába, a minap egy interjúban pedig elárulta, kezdetben a mezőny tagjai meglehetősen ellenségesen bántak velük, mostanra viszont már tudják, hogy ő valójában értük dolgozik.

„Beletelt egy kis időbe, mire a versenyzők megértették, hogy valójában az ő oldalukon állunk” – mondta az egykori F1-es versenyző a Motorsport Dream című podcastben. „Valahányszor ott van az FIA logója az ingemen, azt gondolják, hogy az FIA-nak dolgozom, de ez nem igaz.”

„Manapság viszont már sokkal könnyebb dolgom van, a srácok odajönnek és beszélnek vele, kikérik a véleményemet.”

Bár a versenyzők gyakran kritikával illetik a versenybírók döntését, Salo azt mondja, a bizonyítékok révén valójában mindenkit viszonylag könnyen meg lehet győzni.

„Gyakran, amikor két versenyzőnek problémája van egymással, eljönnek az irodánkba, és gyorsan rájönnek, hogy mi volt a gond. Szóval, habár a pillanat hevében tudnak hülyeségeket mondani a sajtónak, a bizonyítékainkat látva felismerik, hogy igazunk volt.”

 A stewardokat sokszor éri kritika amiatt is, hogy túl sok ideig tart egy-egy döntés meghozatala, Salo ezzel kapcsolatban azt mondta: „Ez akkor fordul elő, ha nem világos a helyzet. Nagyon sok esetben teljesen tiszta a dolog: ha hatással van a versenyre, azonnal döntést kell hoznunk. De előfordul, hogy ha ketten összeütköznek, és mindketten kiesnek, nincs értelme rögtön kivizsgálni. A verseny utánra hagyhatjuk. Úgyhogy gyakran ezt csináljuk.”

A finn szakember kifejtette, rengeteg információ áll rendelkezésükre, így gyakorlatilag tévedhetetlenek.

„Nagyon mozgalmasan telik ez a két óra számunkra. Rengeteg kameraszög áll rendelkezésre, sok mindent kell megvizsgálnunk. Nemcsak a vezetéssel kapcsolatos dolgokat, hanem technikai kérdéseket is, hogy mit csinálnak a csapatok. A versenybírói szobában 300 kamera képe áll rendelkezésre, ott vannak az élő adatok, illetve minden csapat rádióforgalmazása. És csak hárman vagyunk, szóval bőven van tennivaló.”

Arra a kérdésre, hogy a rajongók kritikája az esetleges helytelen döntések kapcsán helytállók lehetnek-e, Salo határozott választ adott: „Mi mindenhez hozzáférünk. Soha nem tévedünk.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Stájer Nagydíj TV-közvetítései