Salo: A versenybírók meg tudják győzni a versenyzőket az igazukról - F1VILÁG.HU

Salo: A versenybírók meg tudják győzni a versenyzőket az igazukról

2012 óta dolgozik versenybíróként a versenyhétvégéken az egykori Forma-1-es pilóta, Mika Salo: a korábban 110 futamon rajthoz álló finn egy interjúban beszélt arról, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük, és egyúttal leszögezte: soha nem tévednek!

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybíróinak dolgát jó néhány éve segítik már egykori versenyzők, akik tapasztalatuk révén reálisabban tudnak értékelni egy-egy helyzetet.

A korábban a Ferrarinál és a Toyotánál is versenyző Mika Salo is rendre beül a versenybírói szobába, a minap egy interjúban pedig elárulta, kezdetben a mezőny tagjai meglehetősen ellenségesen bántak velük, mostanra viszont már tudják, hogy ő valójában értük dolgozik.

„Beletelt egy kis időbe, mire a versenyzők megértették, hogy valójában az ő oldalukon állunk” – mondta az egykori F1-es versenyző a Motorsport Dream című podcastben. „Valahányszor ott van az FIA logója az ingemen, azt gondolják, hogy az FIA-nak dolgozom, de ez nem igaz.”

„Manapság viszont már sokkal könnyebb dolgom van, a srácok odajönnek és beszélnek vele, kikérik a véleményemet.”

Bár a versenyzők gyakran kritikával illetik a versenybírók döntését, Salo azt mondja, a bizonyítékok révén valójában mindenkit viszonylag könnyen meg lehet győzni.

„Gyakran, amikor két versenyzőnek problémája van egymással, eljönnek az irodánkba, és gyorsan rájönnek, hogy mi volt a gond. Szóval, habár a pillanat hevében tudnak hülyeségeket mondani a sajtónak, a bizonyítékainkat látva felismerik, hogy igazunk volt.”

 A stewardokat sokszor éri kritika amiatt is, hogy túl sok ideig tart egy-egy döntés meghozatala, Salo ezzel kapcsolatban azt mondta: „Ez akkor fordul elő, ha nem világos a helyzet. Nagyon sok esetben teljesen tiszta a dolog: ha hatással van a versenyre, azonnal döntést kell hoznunk. De előfordul, hogy ha ketten összeütköznek, és mindketten kiesnek, nincs értelme rögtön kivizsgálni. A verseny utánra hagyhatjuk. Úgyhogy gyakran ezt csináljuk.”

A finn szakember kifejtette, rengeteg információ áll rendelkezésükre, így gyakorlatilag tévedhetetlenek.

„Nagyon mozgalmasan telik ez a két óra számunkra. Rengeteg kameraszög áll rendelkezésre, sok mindent kell megvizsgálnunk. Nemcsak a vezetéssel kapcsolatos dolgokat, hanem technikai kérdéseket is, hogy mit csinálnak a csapatok. A versenybírói szobában 300 kamera képe áll rendelkezésre, ott vannak az élő adatok, illetve minden csapat rádióforgalmazása. És csak hárman vagyunk, szóval bőven van tennivaló.”

Arra a kérdésre, hogy a rajongók kritikája az esetleges helytelen döntések kapcsán helytállók lehetnek-e, Salo határozott választ adott: „Mi mindenhez hozzáférünk. Soha nem tévedünk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!