Semmit nem ért a 2014-es gumik tesztelése esőben

A rossz időjárási körülmények igencsak betettek a Forma-1-es csapatoknak, ugyanis egyszerűen nem lehetett megfelelően tesztelni a jövő évi abroncsokat.


A rossz időjárási körülmények igencsak betettek a Forma-1-es csapatoknak, ugyanis egyszerűen nem lehetett megfelelően tesztelni a jövő évi abroncsokat.

A Pirelli a szezonzáróra magával hozott néhány kísérleti – a jövő évi bevetésre szánt – keveréket, hogy azt a csapatok a pénteki edzéseken tesztelhessék Brazíliában, ám az eső miatt erre nem volt lehetőségük a résztvevőknek.

Sebastian Vettel kihajtott a pályára az új abroncsokon, ám gyorsan le is cserélte azokat, ugyanis nem tudott elég gyors lenni azokkal. A csapatok most abban bíznak, hogy lehetőséget kapnak arra, hogy amennyiben jobb lesz az idő a szombati harmadik edzésen, tovább tesztelhessék a gumikat.

„Két probléma is van a nyirkos pályán. Az egyik az, hogy nem tudsz megfelelő oldalirányú erőt generálni ahhoz, hogy a gumik elterüljenek, és pontosan ez az, amit szeretnél” – mondta a McLaren sportigazgatója, Sam Michael.

„Ez a különbség az oldalfal formájában a kanyarokban ható erőhatások alatt, ami számít. Itt nem csak az a lényeg, hogy végigmenjünk a pályán, mindenképpen erőt kell generálni, hogy minél nagyobb erőhatások érjék az abroncsokat.”

„Esőben, nyirkos pályán ez lehetetlen, hiszen a vízelvezetők azonnal megtelnek, és semmit nem tudsz kiolvasni az eredményekből. A köridő és a körözgetés csak másod és harmadszámú dolog ebben a helyzetben. A legfontosabb az lenne, hogy aerodinamikai adatokat szerezzünk.”

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha nem kapnak lehetőséget tesztelni a 2014-es gumikat a Brazil Nagydíjon, Michael így felelt: „Ez csupán azt jelenti, hogy nehéz lesz fejleszteni. Nem segít, az biztos.”

„Jó lenne, ha lehetőségünk lenne erre, de ha nincs, akkor nincs, ez mindenki számára azonos.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!