Semmit nem ért a 2014-es gumik tesztelése esőben - F1VILÁG.HU

Semmit nem ért a 2014-es gumik tesztelése esőben

A rossz időjárási körülmények igencsak betettek a Forma-1-es csapatoknak, ugyanis egyszerűen nem lehetett megfelelően tesztelni a jövő évi abroncsokat.


A rossz időjárási körülmények igencsak betettek a Forma-1-es csapatoknak, ugyanis egyszerűen nem lehetett megfelelően tesztelni a jövő évi abroncsokat.

A Pirelli a szezonzáróra magával hozott néhány kísérleti – a jövő évi bevetésre szánt – keveréket, hogy azt a csapatok a pénteki edzéseken tesztelhessék Brazíliában, ám az eső miatt erre nem volt lehetőségük a résztvevőknek.

Sebastian Vettel kihajtott a pályára az új abroncsokon, ám gyorsan le is cserélte azokat, ugyanis nem tudott elég gyors lenni azokkal. A csapatok most abban bíznak, hogy lehetőséget kapnak arra, hogy amennyiben jobb lesz az idő a szombati harmadik edzésen, tovább tesztelhessék a gumikat.

„Két probléma is van a nyirkos pályán. Az egyik az, hogy nem tudsz megfelelő oldalirányú erőt generálni ahhoz, hogy a gumik elterüljenek, és pontosan ez az, amit szeretnél” – mondta a McLaren sportigazgatója, Sam Michael.

„Ez a különbség az oldalfal formájában a kanyarokban ható erőhatások alatt, ami számít. Itt nem csak az a lényeg, hogy végigmenjünk a pályán, mindenképpen erőt kell generálni, hogy minél nagyobb erőhatások érjék az abroncsokat.”

„Esőben, nyirkos pályán ez lehetetlen, hiszen a vízelvezetők azonnal megtelnek, és semmit nem tudsz kiolvasni az eredményekből. A köridő és a körözgetés csak másod és harmadszámú dolog ebben a helyzetben. A legfontosabb az lenne, hogy aerodinamikai adatokat szerezzünk.”

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha nem kapnak lehetőséget tesztelni a 2014-es gumikat a Brazil Nagydíjon, Michael így felelt: „Ez csupán azt jelenti, hogy nehéz lesz fejleszteni. Nem segít, az biztos.”

„Jó lenne, ha lehetőségünk lenne erre, de ha nincs, akkor nincs, ez mindenki számára azonos.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!