Friss hírek

Silverstone-ban sem büntetik az F1-es autók túlzott pattogását

A Forma-1 csapatainak várhatóan még a hétvégi Brit Nagydíjon sem kell attól tartaniuk, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) büntetést szab ki rájuk túlságosan pattogó versenyautóik miatt.

A sportot irányító testület még a Kanadai Nagydíj előtt egy technikai direktíva keretében erősítette meg, megpróbálja kontroll alatt tartani az idei versenyautók delfinező mozgását, ezért folyamatosan ellenőrzi majd az autók alján található kopólapokat, azok tervezését és elhasználódását, valamint meghatároz egy határértéket a versenygépek függőleges oszcillációjára vonatkozóan.

A montreali hétvége viszont még pusztán adatgyűjtésre szolgált, az itt gyűjtött adatokat pedig azóta kielemezék, a technika igazgatókkal pedig további egyeztetések történtek. A legfrissebb hírek szerint pedig az FIA további adatokat szeretne gyűjteni, mielőtt valóban akcióba lép.

Hirdetés
 

Mindez tehát azt jelenti, hogy a hétvégi Brit Nagydíjon a pattogásra vonatkozó határérték még nem lesz hatályban, a csapatok tehát úgy használhatják versenyautóikat, ahogy szeretnék.

A kanadai hétvége előtt kiadott technikai direktíva egyik legvitásabb pontja az volt, hogy az zöld utat adott a csapatoknak ahhoz, hogy egy második merevítőrudat szereljenek padlólemezeikre. Mivel azonban az FIA ennek kapcsán nem követte a szokásos protokollt, a technikai szabályzat erről nem rendelkezett, a technikai direktíva tehát nem határozhatott volna ebben a kérdésben.

A Mercedes ráadásul nagyon hamar felszerelte autóit a második merevítővel, néhány rivális csapat gyanúját pedig ez igencsak felkeltette, szerintük ugyanis a német istálló előre tudhatott az FIA tervezett intézkedéséről. A Kanadai Nagydíj szombati napjára aztán a német csapat eltávolította a szóban forgó merevítőt autójáról. Bár lett volna lehetősége az FIA-nak arra, hogy a silverstone-i hétvégére szabályba foglalja a második merevítő használatát, ez végül nem történt meg.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!