Sok idő lesz, mire pályára kerülnek a Mercedes radikális változtatásai - F1VILÁG.HU

Sok idő lesz, mire pályára kerülnek a Mercedes radikális változtatásai

HIRDETÉS
Időbe telik, mire pályára tudja vinni a Mercedes Forma-1-es csapata azokat a radikális változtatásokat, melyeket a kiábrándító szezonkezdet után tervez végrehajtani annak érdekében, hogy mihamarabb újra győzelmi esélyekkel állhasson rajthoz a száguldó cirkuszban.
Lewis Hamilton

A nehezen alakult 2022-es szezon után a Mercedes idén annak reményében vágott neki az F1-es bajnokságnak, hogy újra az élmezőnyben csatázhat, és esélye lesz elhódítani a világbajnoki címet. A Bahreini Nagydíj azonban óriási pofont tartogatott a német istálló számára, kiderült ugyanis, W14-es versenyautójuk egész egyszerűen nem elég jó ahhoz, hogy az élmezőnyben harcoljanak vele a versenyzők, Lewis Hamilton és George Russell.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff már a vasárnapi futam után beismerte, zsákutcába jutottak az idei autóval, így minél előbb ki kell találniuk azt, hogy milyen fejlesztési irányvonal mentén haladnak tovább. A szakember lényegében kijelentette, változtatniuk kell versenyautójuk koncepcióján, ha újra győztessé akarnak válni az F1-ben.

A Mercedes pályaműveletekért felelős mérnökigazgatója, Andrew Shovlin csütörtökön elárulta, valóban fontolgatnak már radikális változtatásokat, ám az biztos, hogy időbe telik, mire ezeket éles körülmények között is be tudják majd vetni.

„Az emberek hajlamosak a koncepció szót használni, amikor az oldalszekrények kialakítására gondolnak, Toto pedig nemrég arról beszélt, hogy egy revízió előtt állunk ezen a téren, ami a következő pár verseny valamelyikén eleve megtörtént volna” – mondta Shovlin. „Az élmenőkhöz viszonyított lemaradásunkat látva természetesen jelentősebb tényezőket, és radikálisabb változtatásokat is meg fogunk vizsgálni. De ezeknek a változásoknak időre lesz szükségük ahhoz, hogy gyorsabb megoldássá váljanak a szélcsatornában – nem lehet egyetlen éjszaka alatt végrehajtani őket.”

„Elég sok fejlesztést kell végrehajtani bármiféle komolyabb geometriai változtatás érdekében ezen a területen. Természetesen vizsgáljuk, hogy hogyan tudnánk javítani az autón, vizsgáljuk a potenciális fejlesztéseket, és lesznek szemmel látható változások az autón a következő néhány versenyen.”

Arra a kérdésre, hogy mi a lefontosabb dolog, amit megtanultak a múlt hétvégi Bahreini Nagydíjon, Shovlin így válaszolt: „Nos, alapvetően az, hogy rengeteg a tennivalónk. A lemaradásunk az időmérőn óriási volt, több mint fél másodperccel voltunk lassabbak az élmenőknél. A versenyen pedig még nagyobb volt a hátrányunkat, ezt ráadásul tetézte az, hogy amint elkezdenek degradálódni a gumik, egyre jobban csúszkálunk, a gumik túlmelegszenek, és nehéz őket bármiféle kontroll alatt tartani.”

„Rengeteg mindent kell tehát megértenünk, de az egyik legfontosabb, hogy felülkerekedjünk a hosszú etapokon jelentkező degradáción. Tavaly ez volt az egyik erősségünk, most pedig egyértelműen valami nincs rendben, ezen pedig dolgoznunk kell. A másik dolog pedig alapvetően a teljesítménykülönbség a mezőny elejéhez képest, szóval az autónk nyers tempója nem elég jó. Nagyon keményen dolgozunk jelenleg azon, hogy megértsük, mit tehetnénk rövid távon, illetve középtávon.”

A versenyzők is tudják, komoly kihívások előtt áll a Mercedes Forma-1-es csapata

Shovlin mindazonáltal hozzátette, a küszködés ellenére nagy az összetartás a Mercedesnél, a kemény munkából pedig a versenyzők is kiveszik a részüket.

„Ez egy nagyon nehéz idénykezdet, és a 2022-es szezon után kétségkívül nem szerettünk volna ilyen kihívásokkal teli rajtot” – magyarázta a szakember. „De mindenki nagyon hamar elismerte a problémát, tudjuk, hogy nehéz út áll előttünk, de elkötelezetten javítani akarunk az autón, hogy megpróbáljunk visszatérni az élre.”

Hirdetés

„A versenyzők is abszolút kiveszik a részüket ebből, nagyon jól dolgoznak együtt, hogy próbáljanak segíteni bennünket az autó fejlesztésében és javításában. Jó látni, mindenki mennyire őszinte a ránk váró kihívásokkal kapcsolatban. Nagyon alázatos mindenki a jelenlegi helyzetben, amit pedig tennünk kell, hogy előre mozdulunk, és elkötelezetten igyekszünk megoldásokat találni, mert nem vagyunk megelégedve a jelenlegi teljesítményünkkel, az ugyanis nem elég jó. Viszont minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy javítsunk rajta.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!