Sokat vár barcelonai fejlesztéseitől a McLaren, mert erőből még nem képes a győzelemre - F1VILÁG.HU

Sokat vár barcelonai fejlesztéseitől a McLaren, mert erőből még nem képes a győzelemre

HIRDETÉS
Számos újítással készül a jövő hétvégi Spanyol Nagydíjra a McLaren Forma-1-es csapata, az istállót irányító Andrea Stella pedig azt reméli, ezeknek köszönhetően minden versenyhelyszínen a győzelmekért harcolhatnak majd — jelenleg ugyanis erre erőből még nem feltétlenül képesek.
Lando Norris, McLaren MCL38

A wokingi gárda erős hétvégét zárt múlt vasárnap, Kanadában is, a csapat által még Miamaiban bevetett első komolyabb fejlesztési csomag pedig igencsak nagy előrelépést jelentett a McLaren számára a teljesítmény tekintetében. A csapatnak ott Lando Norris révén a gőzelem is összejött, Montrealban viszont kénytelenek voltak beérni a 2. hellyel.

A csapatot irányító Andrea Stellát a Motorsport.com című internetes portál kérdezte arról, jó jelnek tekinthető-e az, hogy most csalódottnak kell lenniük egy 2. helyezéssel.

„Ez a kis csalódás egy lehetséges győzelemért tulajdonképpen azt bizonyítja, hogy a csapat milyen messzire jutott, és mostanra rendszeresen esélyesek vagyunk a dobogós helyezésekre, vagy akár a győzelmekre” — mondta a szakember. „Ugyanakkor én a pozitívumokat nézem, és sok van belőlük. Kétségtelen, hogy a csapat következetesen versenyképes volt, függetlenül a pályák változatosságától, a körülményektől és így tovább, ami olyan dolog, amit soha nem lehet magától értetődőnek venni.”

„Nem kapsz semmilyen elismerést azért, mert ilyen vagy olyan voltál a múltban, minden versenyhétvégén újra meg kell dolgoznod a pénzedért. Ideális esetben egy kicsit gyorsabbá kellene tennünk az autót, és akkor olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy a pálya vagy a pálya jellemzőitől függetlenül a győzelemért küzdhetünk, mert azt kell mondanunk, hogy amikor száraz körülmények voltak, a Mercedes gyorsabb volt nálunk. Tehát még mindig nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a nyers teljesítmény alapján győzelmet arathassunk.”

Miután a Mercedes egyértelmű fejlődést mutatott az elmúlt időszakban, Stella szerint a Barcelonában, illetve a későbbiekben érkező fejlesztéseknek óriási jelentőségük lesz.

„A következő versenyekre lesz néhány fejlesztésünk, de ezek nem egyetlen nagy fejlesztésként fognak megjelenni, mint ahogy az elmúlt 12 hónapban láttuk. Inkább néhány egyedi alkatrész lesz, ahol találtunk egy kis teljesítménynövekedést, és ahelyett, hogy megvárnánk, amíg minden készen áll, hogy együtt bevessük őket, kivisszük a pályára. Azt nem árulom el, hogy mik lesznek ezek, de néhány új dolgot fogunk látni az elkövetkező versenyeken.”

Az elmúlt időszak eredményei pedig kétségkívül nagy lökést adnak a McLarennek, mely Norris miami diadala előtt utoljára még Daniel Ricciardo révén tudott nyerni három éve.

„Hogy nő-e az önbizalom a csapatban? Nos, az önbizalom növekszik, de nem sokat érsz vele” — magyarázta Stella „Végső soron az önbizalomnak segítenie kell az új alkatrészek tervezésében. Azért, mert magabiztos vagy, mert energikusabb vagy, még keményebben dolgozol, mert élvezed ezeket az eredményeket és több ilyet akarsz látni. Szóval ez inkább egy motivációs elem. De végső soron akkor lehetsz versenyképes — és következetesen versenyképes —, ha jó minőségű munkát végzel., legyen szó az általunk tervezett alkatrészek minőségéről, az üzemeltetés robusztusságáról, a vezetés következetességéről.  Az önbizalom segít abban, hogy megszerezd azt az energiát, amit ezek mögé a sikerfaktorok mögé kell tenned, különösen, ha a bokszutcai csapatra, a versenyzőkre gondolunk… minden sportoló, aki magabiztos helyzetben van, jobban teljesít.  De nem az önbizalomra támaszkodsz — a jó munkára fogsz támaszkodni, és ez az a fajta gondolkodásmód, amit meg kell tartanunk a McLarennél.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!