Steiner: Ha a versenybírók nehezen tudnak dönteni, ne büntessenek!

Guenther Steiner (ITA) Haas F1 Team Principal in the Press Conference at Formula One World Championship, Rd2, Bahrain Grand Prix, Practice, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain, Friday 6 April 2018.
Fotó: Bahrain GP
A Haas Forma-1-es csapatát irányító Günther Steiner szerint a versenybíróknak nem kellene büntetést osztaniuk az olyan szituációkban, ahol nehezen eldönthető csak, hogy szankciót ér-e az adott megmozdulás, vagy sem.

A Ferrari versenyzőjét, Sebastian Vettelt Kanadában 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, a stewardok indoklása szerint ugyanis kicsúszása után veszélyesen tért vissza a versenypályára, akadályozva ezzel az őt üldöző Lewis Hamiltont.

Vettel emiatt elveszítette a montreali győzelmet, a versenybírók döntése ellen pedig sokan felszólaltak. A Ferrari nemrég az ügy felülvizsgálatát kérte: az olasz csapat pénteken próbálja új bizonyítékokkal alátámasztani igazát.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint az ügy precedens értékű lehet, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy ezután számos büntetést megkérdőjeleznek majd.

„Nem úgy fogalmaznék, hogy veszélyes, de ha precedenst teremtenek, akkor folyton ez lesz” – mondta a szakember. „Zavart kreálnak. De a Ferrarinál szerintem úgy érezték meg kell tenniük, és egy ponton a versenybírókat emlékeztetni kell arra, hogy ez megtörténhet – ami nem jó.”

Steiner szerint az egyetlen megoldás a problémára az lenne, ha a nehezen eldönthető kérdésekben a versenybírók egész egyszerűen nem szabnának ki büntetést.

„Amikor döntést hoznak, és nem tudják, mit csináljanak, mert fifty-fifty az eset, akkor nem kellene büntetést osztaniuk, hiszen ebben az esetben a Mercedes nem állt volna eléjük, hogy büntetést követeljen. Ez ugyanis nincs leírva a szabályokban.”

„Ha nincs büntetés, nem mehetsz oda, hogy büntetést követelj valakinek. Szóval a fifty-fifty helyzetekben nem kellene büntetni. Most egy olyan folyamat kezdődik el, ami soha nem ér véget – mindig találunk majd kifogásokat, ez egy soha véget nem érő történet.”

Steiner azt mondja, ő a maga részéről úgy gondolja, a szóban forgó manőver „fifty-fifty” volt, „igazi versenyzés”.

„Márpedig, ha fifty-fifty, nem kellene büntetni, ahogy mindig is mondom. Akár ellenünk szól, akár nem, nem szabadna túlszabályozni. Ha fifty-fifty, engedjük el! Lehetne egy világos szabály is erre.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!