Steiner: Ki kellett volna próbálnunk a sprintfutamokat - F1VILÁG.HU

Steiner: Ki kellett volna próbálnunk a sprintfutamokat

HIRDETÉS
Nagy lehetőséget szalasztott el a Forma-1 Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint azzal, hogy a 2020-as idényben nem próbálja ki a fordított rajtrácsos sprintfutamokat.
CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN - FEBRUARY 28: Romain Grosjean, Haas VF-20 during the Barcelona February testing II at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 28, 2020 in Circuit de Barcelona-Catalunya, Spain. (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

A királykategória csapatai egyeztetéseket folytattak arról, hogy azokon a helyszíneken, ahol idén két futamot tartanak, a második versenyek rajtsorrendjéről ne hagyományos időmérő edzések, hanem félórás sprintfutamok döntsenek.

Ezeken a versenyeken a világbajnoki pontverseny állásának fordított sorrendjében álltak volna rajthoz a versenyzők. A javaslatot a csapatok nagy része – így a Ferrari és a Red Bull is – támogatta, a Mercedes vétója miatt azonban végül nem valósul meg az ötlet.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint érdemes lett volna kipróbálni ezt a formátumot.

„Itt volt a lehetőség. Lesz két verseny ugyanazon a pályán, ha tehát a második futamon kipróbálunk egy új megoldást, legalább tanulunk, hiszen van összehasonlítási alap, mivel az első versenyhétvégét normál keretek között tartottuk volna” – magyarázta a szakember.

„Én mindig azon a véleményen vagyok, hogy nem szabad félnünk attól, hogy kipróbáljunk valami újat, viszont ne féljük kimondani azt sem, ha nem vált be. Ha nem működik, vissza lehet csinálni.”

„De szerintem legalább meg kellett volna próbálnunk, néha a puding próbája az evés. Kipróbáljuk, látjuk, hogy mi sül ki belőle, és aztán tudatos döntést lehet hozni, mondván, hogy ’megpróbáltuk, király volt, vagy éppen nem jött be, nem működött, így nem csináljuk a jövőben’.”

A szakember azt mondja, nem önös érdekek miatt támogatta a fordított rajtrácsos sprintfutamok bevezetését.

„Nem lehetőségként tekintek rá a kisebb csapatok szempontjából, hogy azok előnybe kerülhessenek a nagy csapatokkal szemben. Szerintem ez egy lehetőség a sport számára, hogy talán érdekesebbé tegyük. Nem azt mondom, hogy így is lenne, de én megadnám az esélyt arra, hogy kipróbáljuk, hogy aztán levonhassuk a következtetéseket. Én így állok hozzá.”

„Még csak meg sem fordult a fejemben az, hogy esetleg mi jobban szerepelnünk, hiszen az összes középmezőnybeli csapat hasonló lehetőségekkel rendelkezik, szóval ugyanabban a helyzetben vagyunk.”

Hirdetés

„Bizonyos csapatok viszont nem szerették volna, és a jelenlegi rendszer nem engedi a FOM-nak, hogy kipróbálják – mivel ők is szerették volna. Határozott véleményem van ezzel kapcsolatban, hiszen efféle dolgokat egy normál évben nyilván nem tudunk megvizsgálni – és nagyon remélem, hogy nem lesz még egy olyan évünk, mint a mostani. Viszont minden kihívás lehetőségeket is tartogat magában, és momentán nem használjuk ki ezeket.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!