Steinerrel a két ünnep között közölték, itt a vége - F1VILÁG.HU

Steinerrel a két ünnep között közölték, itt a vége

HIRDETÉS
A két ünnep között értesítették Günther Steinert arról, hogy nem hosszabbítják meg szerződését a Haas csapatánál, így nem maradhat az amerikai Forma-1-es istálló csapatfőnöke. Az olasz szakember nem dühös a történtek miatt, és nem is sietős számára, hogy új munkát találjon.
AUTODROMO NAZIONALE MONZA, ITALY - SEPTEMBER 09: Guenther Steiner, Team Principal, Haas F1 during the Italian GP at Autodromo Nazionale Monza on Thursday September 09, 2021 in Monza, Italy. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

Steiner 2016-ban lett a Haas F1-es csapatfőnöke, amikor az amerikai istálló bemutatkozott a Forma-1-ben. Az 58 éves szakember viszont idén már nem irányíthatja a csapatot, miután múlt héten bejelentették, nem hosszabbítják meg kontraktusát, helyét pedig Ayao Komatsu veszi át. Steiner hétvégén az Autosport International nevű rendezvényen beszélt a történtekről: azt mondja, karácsony után a semmiből hívták fel őt azzal, hogy nem maradhat a csapatfőnöki székben.

„A szerződésem végső soron lejárt, én pedig mindig úgy voltam vele, ‘ha nem működik, csak szóljatok róla’. Nem ragaszkodom semmihez. Gene Haas a csapat tulajdonosa, és nyilvánvalóan joga van eldönteni, hogy mit akar csinálni vele. Ilyen egyszerű. Ha nem akar engem, nem vagyok itt. Rendben van ez így, lépjünk tovább. Nem rohanok, nem sietek a következő állásomba — nyugodt vagyok” — mondta az olasz szakember, majd hozzátette, azzal természetesen senki sem lehet elégedett, hogy a Haas tavaly utolsóként zárta az F1-es bajnokságot.

„Azt gondolom, senki sem elégedett, mivel a teljesítmény romlott. De nálam nincs elégedetlenebb ember emiatt. Viszont olyan helyzettel álltunk szemben, mellyel képtelenek voltunk összekapni magunkat 2023-ban, a cél pedig az volt, hogy tegyünk valamit a versenyzésért 2024-re. Azt nem mondanám, hogy a kapcsolatunk Gene-nel lejtmenetbe került ebben az időszakban. Próbáltunk keményen dolgozni, próbáltuk a legjobbat nyújtani, de a teljesítmény nyilván nem volt elég jó, és változtatásra volt szükség. Gene Haas ezt gondolta erről a helyzetről.”

Arra a kérdésre, hogy a félresikerült 2023-as fejlesztések miatt döntött-e végül a csapattulajdonos a változtatás mellett, Steiner így felelt: „Nem tudom, őt kellene megkérdezni erről. Szerintem teljesen világos volt, hogyha csinálsz valamit — egy koncepcióváltást olyan gyorsan, mint ahogy mi tettük —, akkor nagyon nehéz nagyot lépni előre, főleg azért, mert olyan alapvető tervezési megoldások vannak, melyeken nem lehet változtatni ilyen késői szakaszban.”

„De azt gondolom, a technikai srácoknak megfelelő megoldás volt elmenni ebbe az irányba, hogy tanuljanak 2024-re.”

Azt ugyanakkor ő maga is elismeri, az autó koncepciójának megváltoztatásáról talán túl későn döntöttek: „Abszolút, egy kicsit későn történt. Ha visszamehetnék az időben, korábban meg kellene csinálnunk a változtatásokat. Utólag persze nyilvánvaló. Változtattunk rajta, de aztán nem volt elég időnk arra, hogy jól csináljuk. Amikor rájöttünk, hogy már nincs teljesítmény a régi koncepcióban, talán túl sokáig kitartottunk mellette — a Ferrari gyorsabban váltott.”

Steinert természetesen megkérdezték arról is, szeretette-e volna csapatfőnökként folytatni: „Nem mondtam azt, hogy távozni akarok — fogalmazzunk így.”

„Nem mondanám azt, hogy összevesztem Gene-nel. Nem vesztem össze — nem is kell összevesznem senkivel. Hiszen az övé ez a hely, eldöntheti, mit akar. Nem veszhettem össze vele. Dühös lehetek, de még csak az sem vagyok. Az ő döntése, azt csinál, amit akar.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!