Friss hírek

Számoljunk: Így lehet Verstappen világbajnok hétvégén!

A múlt hétvégi Szingapúri Nagydíjon még nem sikerült bebiztosítania második világbajnoki címét Max Verstappennek, a Red Bull holland pilótája azonban a soron következő japán versenyen másodszor is a királykategória trónjára ülhet.

A vb-címvédő jelenleg 104 pontos előnnyel vezeti a tabellát a ferraris Charles Leclerc előtt, míg csapattársa, Sergio Perez további két egységgel van lemaradva. Ahhoz, hogy Verstappen bajnokként távozhasson Szuzukából, a következő verseny után 112 pontos előnnyel kell, hogy rendelkezzen.

Ha tehát a 25 esztendős versenyző nyer Japánban, és bezsebeli a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is, másodszor is bajnok lesz. Hiába végezne ugyanis Leclerc másodikként, és nyerné meg a hátralévő versenyeket a leggyorsabb körökért járó bónuszpontokkal együtt, ős győzne az interlagosi sprintfutamon, akkor is csak ugyanannyi pontja lenne, mint Verstappennek, több győzelmének köszönhetően pedig a holland pilóta bizonyulna a legjobbnak.

Hirdetés
 

Ha azonban Verstappen győz hétvégén, Leclerc pedig másodikként ért célba, és megfutja a leggyorsabb kört, akkor a monacói bajnoki reményei tovább élnek. Ha pedig Leclerc nyer, természetesen szintén nem dől még el a bajnokság legalább az azt követő austini fordulóig. Ugyanez igaz Perez győzelmére is, függetlenül attól, hol végez Verstappen. Ha viszont a bajnoki éllovas csak a második helyen ér célba Japánban, az újabb vb-címéhez Leclercnek az 5., vagy annál rosszabb helyen kellene végeznie, míg Pereznek a 4., vagy annál rosszabb pozícióban – a leggyorsabb körért járó bónuszpont nélkül.

Az egyszerűség kedvéért összeállítottunk egy táblázatot, hogy megmutassuk, milyen fogatókönyvek szerint nyerheti meg Verstappen az újabb világbajnoki címet a hétvégi Japán Nagydíjon.

VerstappenLeclercPerez
1. + leggyorsabb körPozíciója irrelevánsPozíciója irreleváns
1.3., vagy annál hátrébbPozíciója irreleváns
2.5., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül4., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül
2. + leggyorsabb kör5., vagy annál hátrébb4., vagy annál hátrébb
3.7., vagy annál hátrébb6., vagy annál hátrébb
3. + leggyorsabb kör6., vagy annál hátrébb5., vagy annál hátrébb
4.8., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül7., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül
4. + leggyorsabb kör8., vagy annál hátrébb7., vagy annál hátrébb
5.9., l.k. nélkül8, vagy annál hátrébb, l.k. nélkül
5. + leggyorsabb kör9., vagy annál hátrébb8., vagy annál hátrébb
6.Nem szerez pontot9., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül
6. + leggyorsabb kör10., vagy annál hátrébb9., vagy annál hátrébb

Ami a konstruktőri bajnokságot illeti: a Red Bull előnye jelenleg 137 pont a Ferrari előtt, miközben még 235 pontot gyűjthet be egy csapat. Hiába szerezne tehát kettős győzelmet a Red Bull Japánban, és futná meg a leggyorsabb kört, a Ferrari szingapúri kettős dobogójának hála a bajnoki harc Austinban tovább folytatódna, függetlenül attól, hol végeznek a maranellóiak pilótái ezen a hétvégén.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Számoljunk: Így lehet Verstappen világbajnok hétvégén!
A Red Bullt nem ijeszti meg a Mercedes felzárkózása
Eldőlt: Teltházas lesz a 2023-as Forma-1-es Magyar Nagydíj
Brown Binotto távozásáról: Egy F1-es csapat sikereinek kulcsa a stabilitás
Steiner: A 2023-as Ferrari-motor „bomba” lesz!
Az Aston Martinnál el vannak ájulva Alonsótól

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!