Számoljunk: Így lehet Verstappen világbajnok hétvégén! - F1VILÁG.HU

Számoljunk: Így lehet Verstappen világbajnok hétvégén!

HIRDETÉS
A múlt hétvégi Szingapúri Nagydíjon még nem sikerült bebiztosítania második világbajnoki címét Max Verstappennek, a Red Bull holland pilótája azonban a soron következő japán versenyen másodszor is a királykategória trónjára ülhet.
SINGAPORE, SINGAPORE - OCTOBER 01: Max Verstappen of Red Bull Racing and The Netherlands  during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on October 01, 2022 in Singapore, Singapore. (Photo by Peter Fox/Getty Images,)

A vb-címvédő jelenleg 104 pontos előnnyel vezeti a tabellát a ferraris Charles Leclerc előtt, míg csapattársa, Sergio Perez további két egységgel van lemaradva. Ahhoz, hogy Verstappen bajnokként távozhasson Szuzukából, a következő verseny után 112 pontos előnnyel kell, hogy rendelkezzen.

Ha tehát a 25 esztendős versenyző nyer Japánban, és bezsebeli a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is, másodszor is bajnok lesz. Hiába végezne ugyanis Leclerc másodikként, és nyerné meg a hátralévő versenyeket a leggyorsabb körökért járó bónuszpontokkal együtt, ős győzne az interlagosi sprintfutamon, akkor is csak ugyanannyi pontja lenne, mint Verstappennek, több győzelmének köszönhetően pedig a holland pilóta bizonyulna a legjobbnak.

Ha azonban Verstappen győz hétvégén, Leclerc pedig másodikként ért célba, és megfutja a leggyorsabb kört, akkor a monacói bajnoki reményei tovább élnek. Ha pedig Leclerc nyer, természetesen szintén nem dől még el a bajnokság legalább az azt követő austini fordulóig. Ugyanez igaz Perez győzelmére is, függetlenül attól, hol végez Verstappen. Ha viszont a bajnoki éllovas csak a második helyen ér célba Japánban, az újabb vb-címéhez Leclercnek az 5., vagy annál rosszabb helyen kellene végeznie, míg Pereznek a 4., vagy annál rosszabb pozícióban – a leggyorsabb körért járó bónuszpont nélkül.

Az egyszerűség kedvéért összeállítottunk egy táblázatot, hogy megmutassuk, milyen fogatókönyvek szerint nyerheti meg Verstappen az újabb világbajnoki címet a hétvégi Japán Nagydíjon.

VerstappenLeclercPerez
1. + leggyorsabb körPozíciója irrelevánsPozíciója irreleváns
1.3., vagy annál hátrébbPozíciója irreleváns
2.5., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül4., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül
2. + leggyorsabb kör5., vagy annál hátrébb4., vagy annál hátrébb
3.7., vagy annál hátrébb6., vagy annál hátrébb
3. + leggyorsabb kör6., vagy annál hátrébb5., vagy annál hátrébb
4.8., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül7., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül
4. + leggyorsabb kör8., vagy annál hátrébb7., vagy annál hátrébb
5.9., l.k. nélkül8, vagy annál hátrébb, l.k. nélkül
5. + leggyorsabb kör9., vagy annál hátrébb8., vagy annál hátrébb
6.Nem szerez pontot9., vagy annál hátrébb, l.k. nélkül
6. + leggyorsabb kör10., vagy annál hátrébb9., vagy annál hátrébb

Ami a konstruktőri bajnokságot illeti: a Red Bull előnye jelenleg 137 pont a Ferrari előtt, miközben még 235 pontot gyűjthet be egy csapat. Hiába szerezne tehát kettős győzelmet a Red Bull Japánban, és futná meg a leggyorsabb kört, a Ferrari szingapúri kettős dobogójának hála a bajnoki harc Austinban tovább folytatódna, függetlenül attól, hol végeznek a maranellóiak pilótái ezen a hétvégén.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!