Portugál Nagydíj
Next
Prev
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 13: Alexander Albon of Thailand driving the (23) Aston Martin Red Bull Racing RB15 leads Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Renault Sport Formula One Team RS19 on track during the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 13, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool  // AP-21UYDF5TN1W11 // Usage for editorial use only //
Fotó: Red Bull Racing
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szerdán eldől, lesznek-e időmérő futamok az F1-ben jövőre

Szerdán szavaznak a Forma-1 csapatai arról, hogy a következő szezonban három helyszínen a szokásos kvalifikációk helyett időmérő futamokat rendezzenek-e.

Ahogyan arról korábban az F1VILÁG.HU is beszámolt, a Forma-1 vezetősége és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt szeretné, ha a következő idényben kísérleti jelleggel három versenyhelyszínen – Franciaországban, Belgiumban és Oroszországban – szombati időmérő futamokat rendeznének.

Az elképzelést egyes csapatok támogatják, ám vannak, akik ellenzik az ötletet. Ahhoz viszont, hogy változtatni tudjanak a Sportszabályzaton április 30. után, a mezőny egyhangú támogatására van szükség.

A tervek szerint ezeken a szombati versenyeken a bajnoki pontverseny állásának fordított sorrendjében állnának fel a rajtrácsra a versenyzők. A csapatok szimulációi szerint a hátulról rajtolók nehezen tudnának csak feljebb kerülni a mezőnyben – emiatt például a Mercedes ellene van az elképzelésnek.

Fotó: Renault

Támogatja viszont a törekvéseket a Haas, melynek csapatfőnöke, Günther Steiner szerint az ellenzők is megváltoztathatják a véleményüket.

„Még nem döntöttünk erről” – mondta a szakember nemrég. „Ha nem lesz egyhangúlag támogatva, nem fog megvalósulni. És nem tudom, hogy meg fogjuk-e győzni ezeket az embereket. De ez a döntés szerdán megszületik.”

„Korábban többször előfordult már, hogy valaki nem akart valamit, de aztán mégis összejött. Szóval nem akarok a dolgok elébe menni azzal, hogy azt mondom, nem fog megvalósulni. Vannak, akiknek megvan a véleményük a dologgal kapcsolatban, és vannak aggályaik. De a döntés szerdán lesz, szóval várjuk meg, mi történik akkor.”

„Én nem vagyok ellene. Ha a többség úgy akarja, részemről rendben. Mert néha ki kell próbálni a dolgokat másképp. Ha nem válik be, majd azt mondjuk, ’hé, ez nem jött be, térjünk vissza a régihez’.”

„Én örömmel kipróbálnám, hogy lássuk, mennyire működik, és milyen hatásai lennének. Mik a költségek, és tudunk-e további nézőket vonzani? Számomra a legfontosabb kérdés, hogy jobbá tesszük-e a show-t ezzel. Ha nem, és csak önmagunk szórakoztatására csinálnánk, akkor nincs értelme.”

Amennyiben a jövő évre nem szavazzák meg az időmérő futamok kipróbálását, 2021-ben még bevezethetik azokat – akkor ugyanis nem lesz szükség a csapatok egyhangú beleegyezésére.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!