Friss hírek

Szerdán eldől, lesznek-e időmérő futamok az F1-ben jövőre

Szerdán szavaznak a Forma-1 csapatai arról, hogy a következő szezonban három helyszínen a szokásos kvalifikációk helyett időmérő futamokat rendezzenek-e.

Ahogyan arról korábban az F1VILÁG.HU is beszámolt, a Forma-1 vezetősége és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt szeretné, ha a következő idényben kísérleti jelleggel három versenyhelyszínen – Franciaországban, Belgiumban és Oroszországban – szombati időmérő futamokat rendeznének.

Az elképzelést egyes csapatok támogatják, ám vannak, akik ellenzik az ötletet. Ahhoz viszont, hogy változtatni tudjanak a Sportszabályzaton április 30. után, a mezőny egyhangú támogatására van szükség.

A tervek szerint ezeken a szombati versenyeken a bajnoki pontverseny állásának fordított sorrendjében állnának fel a rajtrácsra a versenyzők. A csapatok szimulációi szerint a hátulról rajtolók nehezen tudnának csak feljebb kerülni a mezőnyben – emiatt például a Mercedes ellene van az elképzelésnek.

Fotó: Renault

Támogatja viszont a törekvéseket a Haas, melynek csapatfőnöke, Günther Steiner szerint az ellenzők is megváltoztathatják a véleményüket.

„Még nem döntöttünk erről” – mondta a szakember nemrég. „Ha nem lesz egyhangúlag támogatva, nem fog megvalósulni. És nem tudom, hogy meg fogjuk-e győzni ezeket az embereket. De ez a döntés szerdán megszületik.”

„Korábban többször előfordult már, hogy valaki nem akart valamit, de aztán mégis összejött. Szóval nem akarok a dolgok elébe menni azzal, hogy azt mondom, nem fog megvalósulni. Vannak, akiknek megvan a véleményük a dologgal kapcsolatban, és vannak aggályaik. De a döntés szerdán lesz, szóval várjuk meg, mi történik akkor.”

„Én nem vagyok ellene. Ha a többség úgy akarja, részemről rendben. Mert néha ki kell próbálni a dolgokat másképp. Ha nem válik be, majd azt mondjuk, ’hé, ez nem jött be, térjünk vissza a régihez’.”

„Én örömmel kipróbálnám, hogy lássuk, mennyire működik, és milyen hatásai lennének. Mik a költségek, és tudunk-e további nézőket vonzani? Számomra a legfontosabb kérdés, hogy jobbá tesszük-e a show-t ezzel. Ha nem, és csak önmagunk szórakoztatására csinálnánk, akkor nincs értelme.”

Amennyiben a jövő évre nem szavazzák meg az időmérő futamok kipróbálását, 2021-ben még bevezethetik azokat – akkor ugyanis nem lesz szükség a csapatok egyhangú beleegyezésére.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!