Színes hátsó lámpákkal növelnék a biztonságot a Forma-1-ben

Lewis Hamilton Mercedes yellow rain light
Fotó: F1VILÁG.HU
Színes hátsó lámpákkal növelnék a biztonságot a Forma-1-ben. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt követően állt elő a javaslattal, hogy számos súlyos és végzetes balesetet megvizsgált.

A sportot irányító testület 28 incidens alapján végzett kutatást, és számos olyan javaslattal állt elő, melyekkel álláspontja szerint jelentősen növelhető a biztonság, és meg lehet előzni további súlyos balesetek bekövetkezését.

Az egyik javaslat, hogy a versenyautók esőlámpáit – melyeket egy ideje már a hátsó szárnyakra is kötelező felszerelni – úgy fejlesztenék ki, hogy azok képesek legyenek megjeleníteni a versenypályán épp érvényben lévő zászlójelzéseket. Ha tehát baleset van a pályán, a versenyautók lámpái sárgán világítanának.

A versenyzők így hamarabb észrevehetnék a jelzéseket, és gyorsabban, illetve megfelelőbben tudnának reagálni az előttük fennálló veszélyhelyzetre.

Az FIA jelezte, hogy további kutatásokat végez annak érdekében, hogy nagyobb alkatrészek vagy darabok ne repülhessenek le a versenyautókról. Egy különösen nagy erejű ütközés esetén például a versenyautó hátulja teljesen leválhat az autó első részéről, mely nagyobb veszélyeket rejt magában a többiekre nézve.

Jelenleg a kerekeket is kötelező rögzíteni, hogy azok ütközés esetén ne repülhessenek el – hasonló megoldással akadályoznák meg azt is, hogy a versenyautó hátulja kvázi leszakadjon.

Az FIA vizsgálja továbbá az első és oldalsó ütközési struktúrákat is, hogy azok nagyobb energiákat tudjanak elnyelni egy baleset során.

Ezek a javaslatok minden bizonnyal azt követően kerültek napirendre, hogy a tavalyi Belga Nagydíjon a Forma-2-ben versenyző Anthoine Hubert tragikus balesetet szenvedett.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS