Szirotykin már idén F1-es autót vezethet

Akár már az idei szezonban vezetheti a Sauber Forma-1-es versenyautóját Szergej Szirotykin – az orosz pilóta jövőre élesben is bemutatkozhat a száguldó cirkuszban, ám nem kizárt, hogy egy-egy pénteki szabadedzésen már 2013-ban autóba ül.


Akár már az idei szezonban vezetheti a Sauber Forma-1-es versenyautóját Szergej Szirotykin – az orosz pilóta jövőre élesben is bemutatkozhat a száguldó cirkuszban, ám nem kizárt, hogy egy-egy pénteki szabadedzésen már 2013-ban autóba ül.

A Sauber hétfőn jelentette be, hogy szponzori megállapodást kötött három orosz nagyvállalattal is, az üzlet részeként pedig tehetségnevelő programjába integrálja a mindössze 17 esztendős Szirotykint, aki vélhetően jövőre már a csapat aktív pilótája lehet.

Az orosz tehetség jelenleg első teljes évét tölti a World Series by Renault sorozat 3,5 literes géposztályában, menedzsere, Nikolaj Vetrov azonban szeretné, ha már idén kipróbálhatna egy Forma-1-es versenyautót.

„A célunk egyszerű: szeretnénk meggyőződni arról, hogy mindent megteszünk azért, hogy felkészítsük őt 2014-es F1-es debütálására” – mondta a szakember az AUTOSPORT című angol szaklapnak nyilatkozva.

„Számos intézkedést hozunk – és meg tudom erősíteni, hogy látni fogjuk Szergejt néhány pénteki szabadedzésen már idén.”

Ehhez azonban az szükséges, hogy az ifjú versenyző megkapja a Forma-1-es szuperlicencet. Ez automatikusan jár akkor, ha megnyeri az idei bajnokságot a WSR-ben, jelenleg azonban itt a nyolcadik helyen tanyázik.

Az FIA szabályai szerint egy versenyző akkor kapja meg az F1-es versenygép vezetéséhez szükséges engedélyt, „ha bizonyítja, hogy képes bizonyítani kiemelkedő képességét egy együléses versenyautóban”. Emellett Szirotykinnak legalább 300 km-t kellene tesztelnie F1-es autóval.

A 17 esztendős tehetség nem lesz ott a héten esedékes fiatalok tesztjén, Silverstone-ban, és egyelőre nem tudni, hogy kap-e másik lehetőséget a Saubertől. Menedzsere szerint viszont kétségtelen, hogy Szirotykin képes lesz megbirkózni a Forma-1 kihívásaival.

„10 éves kora óta ismerem Szergejt, és biztos vagyok benne, hogy messze a hasonló korú srácok előtt jár fejlettség szempontjából – úgy fizikailag, mint mentálisan. Emiatt pedig azt gondolom, hogy képes megbirkózni a rá váró feladattal. Számunkra nem volt ez könnyű döntés, de mérlegeltük a mellette és ellene szóló érveket – és úgy láttuk, hogy valakinek meg kell tennie ezt a lépést. Szóval úgy döntöttük, hogy magunkra vállaljuk.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lépj be a paddockba! Ez történik Barcelonában!