Friss hírek

Szombaton megtudjuk, kik indulnak az F1-ben

Az FIA sajnálattal vette tudomásul, ám egyáltalán nem volt meglepve, hogy a csapatok szövetsége (FOTA) képtelen volt a kompromisszumra, és csütörtök éjszakai közleményében megerősítette, hogy útjára indítja saját szériáját.

Az FIA sajnálattal vette tudomásul, ám egyáltalán nem volt meglepve, hogy a csapatok szövetsége (FOTA) képtelen volt a kompromisszumra, és csütörtök éjszakai közleményében megerősítette, hogy útjára indítja saját szériáját.

A csapatvezetők tegnap a Renault enstone-i főhadiszállásán tanácskoztak, és egy közel négyórás megbeszélésük után arra jutottak, hogy nem fogadják el az irányító testület legutolsó ajánlatát, és megkezdik a rivális széria előkészítését, hogy azt már a jövő évben el tudják indítani.

Az FIA péntek reggel közleményben reagált a FOTA bejelentésére, és kijelentette, hogy a történtek ellenére sem enged, továbbra sem fogja megengedni, hogy hatalmi harc folyjon a sportban, és azt, hogy a csapatok átvegyék az irányítást.

“Az FIA csalódott, de egy cseppet sincs meglepve amiatt, hogy a FOTA még a sport érdekében sem volt képes egy kompromisszumos megoldást találni” – állt az irányító testület mai közleményében.

“Egyértelmű, hogy a FOTA egyes tagjai a megbeszélések kezdete óta erre a végkifejletre hajtottak, és egyáltalán nem segítették elő a tárgyalásokat. Az FIA nem engedni meg, hogy hatalmi harc folyjon a bajnokságban, sem pedig azt, hogy a FOTA diktálja a szabályokat az F1-ben.”

Az irányító testület ismét nyomatékosította, hogy továbbra is fennáll a péntek esti határidő, és amennyiben a függőben lévő csapatok nem adják be feltétel nélküli nevezésüket a jövő évre, más csapatokkal töltik fel a rajtrácsot – új nevezőkből ugyanis van bőven.

Az FIA megerősítette, hogy szombaton hozza nyilvánosságra, a már végleges jövő évi nevezési listát, ami igencsak érdekesnek ígérkezik.

A biztos indulók: a korábban a FOTA-val szakító Williams és a Force India, illetve a három új csapat, a Campos Grand Prix, a Manor Grand Prix, és a Team US F1.

Az FIA felkészült arra, hogy a feltételes nevezők – McLaren, Toyota, Renault, BMW Sauber, Brawn – esetleges kivonulása se okozzon “nagy” gondot, hiszen az eredetileg 15 új nevezőből 5-tel továbbra is tartja a kapcsolatot, így akár 26 fős is lehet a mezőny a jövő évben.

Azonban a Ferrari és a Red Bull két csapata nehéz helyzetben van, mert bár továbbra is kitart a FOTA mellett, érvényes nevezéssel rendelkezik a jövő évre, ugyanis az FIA meg van győződve arról, hogy még 2005-ben kötött szerződésük szerint 2012 végéig elkötelezték magukat a Forma-1 mellett.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!