Sztrájkra készülnek a Forma-1-es versenyzők?

Német lapértesülések szerint a versenyzők készen állnak arra, hogy bojkottálják a július elején megrendezésre kerülő Brit Nagydíjat, ha az FIA nem csökkenti a vezetői engedély (superlicence) árát a közeljövőben.

Német lapértesülések szerint a versenyzők készen állnak arra, hogy bojkottálják a július elején megrendezésre kerülő Brit Nagydíjat, ha az FIA nem csökkenti a vezetői engedély (superlicence) árát a közeljövőben.

Az elmúlt években a versenyzőknek az 1.690 eurós alapdíj mellett minden, adott évben megszerzett pont után 447 eurót kellett fizetniük a vezetői engedélyért.

Igen ám, de az FIA Motorsport Világtanács januárban elfogadtatta az új rendszert, miszerint drasztikusan megemeli a költségeket, és az idei évtől az alapdíjat 10.000, a pontokért fizetendő összeget pedig 2.000 euróban állapítja meg.

Ez pedig azt jelenti, hogy a világbajnoki címvédő Kimi Raikkönennek nem kevesebb, mint 230.000 eurójába került az idei engedélye.

Ez a nagyoknak nem is jelenthet különösebb problémát, hiszen fizetésük töredékéről van szó, ám a kisebbek, akik hirtelen megtáltosodnak és elkezdenek jobbnál jobb eredményeket szolgáltatni, ahogy azt idén Robert Kubica teszi – aki vezeti a bajnokságot – komoly gondba kerülhetnek.

A német Auto Motor und Sport úgy tudja, hogy a Versenyzők Érdekvédelmi Szervezete (GPDA) megbeszélésre hívta az FIA elnökét, Max Mosley-t, hogy elérje a vezetői engedély árának csökkentését.

A GPDA egy magát megnevezni nem kívánó tagja elhintette, ha nem sikerül megegyezniük, nem tartja kizártnak, hogy a versenyzők bojkottálni fogják a Brit Nagydíjat.

Bár nyilván tartani kell egy esetleges sztrájktól, a Forma-1-es versenyzők nem ennyire összetartóak, amit az is bizonyít, hogy egyesek még a GPDA-ba sem voltak hajlandóak belépni.

Már korábban is voltak tervben ehhez hasonló bojkott-kísérletek, azonban egyik sem valósult meg teljesen, és nem vezetett eredményre, ahogy vélhetően a jövőben sem fog.

A versenyzők ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy önös céljaik elérése érdekében cserbenhagyják csapatukat, és sztrájkba kezdjenek, és ezt az FIA is nagyon jól tudja…

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!