Szujó: Ültem a kanapén és folytak a könnyeim - F1VILÁG.HU

Szujó: Ültem a kanapén és folytak a könnyeim

Hosszasan beszélt Sebestyén Balázsék rádióműsorában, a Rádió 1-en a Forma-1 korábbi kommentátora, Szujó Zoltán arról, hogyan távozott bő 2 hónappal ezelőtt a száguldó cirkusz közvetítéseiből, és váltak külön útjai a közvetítési jogokat birtokló MTVA-val.

Szujó 18 éven át volt a magyarországi F1-es közvetítések meghatározó alakja, 2013 óta pedig a közmédia kommentátoraként tevékenykedett.

A sportriporter komolyabb szerepkörben is kipróbálta magát, 2014 októberében az MTVA sportfőszerkesztőségének vezetőjévé nevezték ki, és kulcsszerepet vállalt a közmédia sportcsatornájának, az M4 Sportnak megalapításában.

Szujó egészen idén májusig dolgozott az F1-es közvetítéseken, a Spanyol Nagydíj időmérő edzését és vasárnapi futamát azonban nem ő kommentálta a nézőknek.

Azt már akkor tudni lehetett, Szujónál azzal telt be a pohár, hogy Barcelonába kiutazva hanghiba miatt képtelenek voltak a helyszínről közvetíteni, később pedig az MTVA szerződésszegésre hivatkozott menesztése kapcsán.

A sportriporter a Rádió 1 Balázsék című reggeli műsorában szerdán részleteket is elárult a szakítás körülményeiről.

„Ez egy viszonylag régóta feszülő dolog volt, már talán 3 éve benne volt a levegőben” – fogalmazott Szujó a rádióműsorban.

„Én egy maximalista csávó vagyok, ami a televíziós produkciót illeti. Magammal szemben elsősorban: nagyon ritkán állok úgy fel egy közvetítés után, hogy gyerekek, ez nagyon király volt. Mindig találok benne olyat, amit jobban meg lehetett volna oldani. És alapvetően ezt várom el a szűkebb környezetemtől is, azoktól, akik ebben a közvetítésben dolgoznak bármilyen beosztásban.”

„Az utolsó csepp a pohárban ezen a bizonyos spanyol nagydíjhétvégén az volt, hogy mi kimentünk Barcelonába közvetíteni, és pénteken elszállt a hang. 2019-ben nem tudták összekapcsolni Budapestet és Barcelonát hangban, 50 évvel a Holdra szállás után. Azok után, hogy idősebb Knézy Jenők, Gyulai Istvánok, Vitray Tamások évtizedekkel korábban az óceán másik oldaláról élőben közvetítettek.”

„Az a döntés született, hogy ’gyertek haza, mert nem lesz meg a kapcsolat’. Péntek éjszaka hazajöttünk, ezt lemenedzseltem mosolyogva, még csináltam Alain Prosttal egy interjút, hogy vigyünk haza valamit, majd betesszük adásba. Dolgozott bennem a szerkesztő meg a kommentátor…”

„Teljesen nyugodtan hazaérkeztünk péntek éjjel, szombat reggel mentem a harmadik szabadedzést közvetíteni – már a televízió székházába. Én egy elég derűs csávó vagyok, viszonylag kiegyensúlyozottnak tartom magam, de ahogy ültem a parkolóban az autóban, azt éreztem, hogy ez most nem fog menni.”

„Felhívtam a közvetlen felettesemet, meg azt, aki felel az egész produkcióért, meg az egész televízióért. Nem azt mondtam, hogy ’gyerekek, belerúgtam a fürdőkádba és eltört a lábujjam, nem esett egy meteorit a motorháztetőre befelé jövet’. Felzaklattatok, ez most nem fog menni. Gábor meg fogja tudni oldani. 18 év alatt először azt mondtam, hogy most kérek egy ’jokert’. Szeretnék egy egyórás szabadedzést kihagyni.”

„Ezek után SMS SMS-t követett, majd kaptam egy olyan hangvételű üzenetet, ami szerintem megengedhetetlen, és akkor azt éreztem, itt a vége. Amikor érzed, hogy véget ért egy történet. Felmentem az irodába, összepakoltam a motyómat és kimentem a TV-székházból. Nem mondom, hogy nem volt indulat, volt egy 20-25 perces időszak, ami tele volt indulattal az én részemről is, ezt elismerem. És akkor azt éreztem, hogy ennek a sztorinak itt a vége.”

Szujó elárulta, esze ágában sem volt elköszönni az F1-es közvetítésektől, az MTVA vezetősége volt az, akik végül azt mondták, hogy itt a vége: „Én időt kértem” – mondta a sportriporter.

„Amikor hazaértem, akkor írtam még egy búcsúemailt, amire gyakorlatilag mindenkit rátettem, és amivel lehet, hogy megsértettem embereket, akiket nem szabadott volna megsérteni.”

„Nagyon sokat gondolkodtam azóta ezen a döntésen. Van egy olyan nézőpont, hogy rossz döntés nincs. Ha ezt a döntést meg kellett abban az idegállapotban hozni, akkor ennek ki kellett jönnie.”

Szujó hozzátette, nehezen élte meg a Spanyol Nagydíj vasárnapi versenyét a TV-előtt ülve.

„Bőgtem. Ültem a kanapén, Gábor elmondta, hogy ’akkor még egyszer utoljára kapcsolják be biztonsági öveiket’. Kicsit hamarabb mondta, mint én szoktam, és jött egy nagyon súlyos egyperces csend, amikor az autók állnak fel a rajtrácsra. Ültem ott és folytak a könnyeim.”

A TV-s hozzátette, az élet persze nem állt meg, korábbi partnerei kiálltak mellette, így különféle rendezvényeken – például a Hungaroringen – vállal műsorvezetői feladatokat.

A teljes beszélgetés:

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!