Születésnapján tilthatják el Vettelt

Bahrain Grand Prix Race
Race winner Sebastian Vettel (GER) Ferrari in the Press Conference at Formula One World Championship, Rd3, Bahrain Grand Prix Race, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain, Sunday 16 April 2017.

Ma ünnepli 30. születésnapját a Forma-1 négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel, és könnyen lehet, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tesz arról, hogy emlékezetes legyen ez a nap a német számára.

A sportot irányító testület ugyanis hétfőn tovább tárgyalja Vettel bakui manőverét, amikor is szánt szándékkal rárántotta az autót bajnoki riválisára, Lewis Hamiltonra.

A német versenyző aztért tette mindezt, mert úgy érezte, Hamilton „féktesztelte” őt a biztonsági autó miatt, bár később az FIA az elemzések után cáfolta ezt.

Vettelt a szándékos ütközésért 10 másodperces stop-and-go-büntetést kapott, a múlt hét közepén azonban az FIA bejelentette, július 3-án, azaz ma tovább tárgyalja a német ügyét – méghozzá épp Vettel 30. születésnapján.

A Forma-1 irányító testülete még a hétvégi Osztrák Nagydíj előtt nyilvánosságra hozza döntését – amennyiben pedig úgy döntenek, hogy továbbviszik az ügyet, Vettel az FIA Nemzetközi Törvényszéke előtt felelhet tettéért.

Amennyiben valóban erre kerül sor, 36 bíróból álló törvényszék több szankciót is érvényesíthet – az alábbiakban ezeket szedtük össze.

Nincs további büntetés
A Nemzetközi Törvényszék úgy is megítélheti az ügyet, hogy Vettel bakui büntetése elégséges volt.

Pénzbírság
Egy pénzbírsággal az FIA rámutathat arra, hogy Vettel viselkedése nem volt elfogadható, ugyanakkor a bajnoki küzdelmekbe egyéb büntetéssel nem szól bele.

A bakui eredmény törlése
Ez lehet az egyik legvalószínűbb forgatókönyv. Szakértők szerint Vettelt rögtön ki kellett volna zárni az Azeri Nagydíjról.

Pontlevonás
Miközben az Azerbajdzsáni Nagydíj végeredményét jóváhagyja, a bíróság dönthet úgy, hogy pontlevonással sújtja Vettelt.

Rajtbüntetés
Tipikus büntetés baleset okozásáért a Forma-1-ben – ezt általában akkor alkalmazzák, ha a „bűnös” versenyző nem tudja befejezni az adott futamot – így a következő versenyen sorolják hátrébb a rajtrácson. A versenyzők egyébként 10 rajthelyes büntetést kapnak abban az esetben, ha egy idényen belül 3 megrovást kapnak, ebből 2-t vezetési kihágásért.

Versenyről való eltiltás
Nem elképzelhetetlen, hogy Vettelt nem engedik rajthoz állni a hétvégi Osztrák Nagydíjon, vagy pedig a bajnokság valamely, soron következő versenyén.

Világbajnokságból való kizárás
A legkeményebb büntetés kétségkívül az volna, ha az FIA Nemzetközi Törvényszéke bakui manővere miatt kizárná a világbajnoki küzdelmekből a Ferrari német versenyzőjét. 1997-ben Michael Schumachert büntették meg így, amikor a német versenyző Jerezben ráhúzta a kormányt bajnoki riválisára, Jacques Villeneuve-re. Fontos megemlíteni, hogy az az ütközés jóval nagyobb tempónál, nem a biztonsági autó mögött történt.

Amennyiben Vettel nem ért egyet az ítészek döntésével, a Nemzetközi Fellebviteli Bírósághoz fordulhat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!