Friss hírek

A Red Bull állítja, nincs veszélyben Verstappen tavalyi vb-címe

A Red Bull Forma-1-es csapatánál továbbra is szentül hiszik, nem szegték meg a száguldó cirkusz financiális szabályait, ezért jelenleg is egyeztetéseket folytatnak a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA).

A sportot irányító testület még hétfőn jelentette be, a Red Bull „kis mértékben” megszegte a költségplafonra vonatkozó regulákat 2021-ben – ám arról egyelőre nem árultak el semmit, hogy egészen pontosan mennyivel lépték át a költséghatárt. Kis mértékű szabályszegésnek az 5 százalék alatti túlköltekezés számít, ám ez is bő 7 millió dolláros limittúllépést jelenthet, ami a rivális csapatok szerint komoly előnyt jelenthet – például a fejlesztési versenyben.

A Red Bullnál viszont továbbra is állítják, nem szegték meg a szabályokat, és feltehetően arról lehet szó, hogy eltérően értelmezték a szabályzat bizonyos passzusait – ami könnyen előfordulhat a kiforratlan financiális szabályzat miatt. Lapértesülések szerint a másképp értelmezett tételek közé tartozik a munkavállalók betegség alatti fizetése is. A Red Bull és könyvvizsgálói biztosak abban, a 148,6 millió dollárban meghatározott tavalyi költségplafon alatt maradtak.

Hirdetés
 

Dr. Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója egyelőre nem akart sokat mondani az ügyről, mindössze annyit, folyik a diskurzus az FIA-val.

„Nem szeretnék sokat mondani, csupán annyit: továbbra is úgy gondoljuk, hogy egyáltalán nem szegtük meg a költségplafonra vonatkozó szabályokat. Folyik az egyeztetés az FIA-val” – mondta Marko az F1-Insider.com című lapnak. „Meglátjuk, mi sül ki belőle.”

A hírek szerint a következő 14 napban a büntetésről is dönthet a szövetség, ha bebizonyosodik a csapat bűnössége, Marko viszont nem aggódik: „Ahogy mondtam, nem tudunk semmiféle bűnösségről, ezért is egyeztetünk az FIA-val. De a pletykák, hogy Max elveszítheti a 2021-es világbajnoki címet, teljességgel nonszensz. A múltban is láthattuk, hogy az FIA a szabályok szélsőséges megszegését is nagyon enyhén büntette…”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

A Red Bull állítja, nincs veszélyben Verstappen tavalyi vb-címe
Russell: Készen állok, hogy világbajnok legyek
Kiderült, hol lesznek F1-es sprintfutamok jövőre
Alonso frusztrált ugyan, de azt mondja, örökké hálás lesz az Alpine-nak
Az FIA szerint jó döntést hoztak, hogy megemelik a padlóélek magasságát a Forma-1-ben
Hockenheim nem akar F1-es versenyt rendezni jövőre

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!