Tagadja bűnösségét a Ferrari

Bár jelezte, hogy nem fellebbez a stewardok döntése ellen, a Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali továbbra is kitart amellett, hogy nem alkalmaztak tiltott csapatutasítást a vasárnapi Német Nagydíjon.


Bár jelezte, hogy nem fellebbez a stewardok döntése ellen, a Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali továbbra is kitart amellett, hogy nem alkalmaztak tiltott csapatutasítást a vasárnapi Német Nagydíjon.

A Ferrari fantasztikusan teljesített az egész hétvégén, és senki sem vitatja, hogy megérdemelte a kettős győzelmet Hockenheimben, azonban a legtöbben mégsem tartják igazságosnak a végeredményt.

Felipe Massa ugyanis a verseny javarészében vezetett, majd miután versenymérnöke, Rob Smedley rászólt a fülére, hogy a mögötte haladó Fernando Alonso gyorsabb nála, a brazil szinte azonnal elengedte csapattársát, és átnyújtotta neki a győzelmet.

Hatalmas volt a felháborodás a történtek miatt, hiszen egyértelmű volt, hogy csapatutasítás történt, amit a 2002-es Osztrák Nagydíj óta szigorúan tiltanak a szabályok.

Bár a sportfelügyelők bűnösnek találták a csapatot, és a 100 000 dolláros pénzbírság mellett az ügyet továbbadták a Motorsport Világtanácsnak további mérlegelésre, a Ferrari vezetése kitart amellett, hogy egyetlen szabályt sem szegett meg.

„Mindössze információt adtunk Felipének, hogy mi a helyzet, és miként alakulnak a dolgok” – mondta Domenicali a Ferrari verseny utáni sajtótájékoztatóján, ahol kemény kérdésekkel találta szembe magát.

„Mivel a múltban már nem egyszer láthattuk, hogy bizonyos eredmények nem a legjobbak a csapat számára, ez volt az az információ, amit meg akartuk osztani, és a versenyzőre bízni, hogy megértse, és mérlegelje a helyzet, annak érdekében, hogy a csapat számára a lehető legjobb eredmény születhessen.”

„Amit mondtunk neki (Massának) a mai napon, nem más volt, mint egy információ, hogy mi a helyzet mögötte. Ezt mondtuk, se többet, se kevesebbet.”

Domenicali határozottan cáfolta, hogy bármilyen direkt utasítást adtak volna Massának, hogy engedje maga elé csapattársát, és a következőkkel folytatta: „Nem csináltam semmit. Mindössze informáltuk Felipét a helyzetről, ennyi.”

Miután Alonso megelőzte Massát, aki a visszafordítóból a szokásosnál lassabban gyorsított ki, a csapatrádión hallani lehetett, hogy Smedley egy „sorry”-val nyugtázta a történteket, ami egyesek szerint egyértelműen egy bocsánatkérésnek felelt meg, hogy elvették tőle a győzelmet.

Domenicali azonban cáfolta mindezt, és elmondta, hogy Smedley mindössze együtt érzett a brazil versenyzővel, akinek sebessége visszaesett a keményebb keverékű abroncsokon.

„Ez nem egy bocsánatkérés volt” – mondta. „Figyelembe kell venned azt a tényt, hogy Rob Smedley kiválóan meg tudja ítélni Felipe teljesítményét, ez az egyik kulcsa a sikerüknek.”

„Informálta Felipét, és látta, hogy mi történik, nem volt elégedett az autója teljesítményével, ugyanis lassabb volt, mint a másik.”

A Ferrari csapatfőnöke természetesen csalódott volt amiatt, hogy a történtek beárnyékolták az olasz alakulat hétvégén mutatott kiváló teljesítményét, és senki nem a kettős győzelmükkel volt elfoglalva, hanem a feltételezett csapatutasítással.

„Igen bosszantó, hogy mikor a csapat ennyire jól teljesít, mindenki erre a dologra fókuszál. Azonban úgy gondolom, a legfontosabb dolog, amit csak ismételni tudok, hogy mi mindig a csapat érdekeit tartjuk szem előtt, és számunkra a lehető legjobb eredmény született a versenyen” – tette hozzá az olasz szakember.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Osztrák Nagydíj TV-közvetítései!