Tesztautó híján bajba kerülhet a Pirelli

Nincs megfelelő tesztautója, ezért gondban van 2013-as abroncsainak fejlesztésével a Forma-1 hivatalos gumiszállítója, a Pirelli.


Nincs megfelelő tesztautója, ezért gondban van 2013-as abroncsainak fejlesztésével a Forma-1 hivatalos gumiszállítója, a Pirelli.

Az olasz vállalat tavaly óta a Toyota TF109-es kódjelet viselő versenygépével rótta a köröket, most azonban több csapattal is tárgyalásban áll, mivel szeretné, ha egy alkalmas, a mai szabályoknak némiképp megfelelő konstrukció állna rendelkezésére.

A Pirelli motorsport-igazgatója, Paul Hembery elárulta, a csapatok nem örülnek annak az ötletnek, hogy a vállalat valamely 2011-es versenyautóval folytassa az abroncsok tesztelését, mivel fennáll a veszélye annak, hogy ezáltal egy istálló előnybe is kerülhet, noha a kapott adatokat minden alakulat megkapná, ráadásul a gumiszállító saját tesztpilótájával dolgozna.

„Volt egy felvetés arra vonatkozóan, hogy módosítsuk a Toyota 2009-es autóját, de az autó most egy múzeumban van, így ez egy nem túl reális javaslat” – mondta Hembery az Autosportnak. „Egyelőre még nem kaptunk olyan ötletet, melyről azt gondoljuk, hogy megfelelő opciót jelenthet.”

„Szeretnénk egy 2011-es autót valakitől, és őszintén szólva egyáltalán nem is érdekel minket, hogy az melyik csapaté. Szeretnénk precízen végezni a teszteket, és úgy érezzük, minél öregebb egy autó, annál távolabb áll egy mai, korszerű versenygéptől.”

„Megértjük a csapatok álláspontját, miszerint nem akarnak előnyt adni senkinek, de egy bizonyos ponton saját döntést kell hoznunk, mert ha a dolgok esetleg rossz irányba mennek el, senkit nem fog érdekelni, hogy nem korszerű autót használtunk.”

A gyártó folyamatos tárgyalásban áll a csapatokkal, és szeretné, ha egyetértés lenne a csapatok között a témában. Hembery azonban elismerte, az is a lehetőségek közt szerepel, hogy a vállalat önmaga dönt, és megvásárol egy autót valamely független istállótól, ha nem születik megállapodás.

„Igen, lehetséges. Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy segítsünk egy adott csapatot, nekünk csak a munkánkat kell végeznünk. Vannak érdekes ötleteink 2013-ra, de ezeken dolgoznunk kell.”

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!