Költségplafon-ügy

Tévútra vitték a kemény gumik a Red Bullt pénteken

Hamis illúzióba ringatták a Pirelli kemény keverékű abroncsai a Red Bull csapatát a Forma-1-es Holland Nagydíj pénteki edzésnapján – ezzel magyarázta Helmut Marko, az energiaital-gyárosok tanácsadója a pénteki gyenge formát.

A zandvoorti hétvége nem indult jól az osztrák istálló számára, hiszen a hazai közönsége előtt versenyző Max Verstappen alig 7 körig jutott a nyitóedzésen váltóprobléma miatt. Nem ez volt azonban a Red Bull egyetlen gondja pénteken: a világbajnoki címvédő a második tréninget csak a 8., csapattársa, Sergio Perez pedig csak a 12. helyen zárta, a csapat ugyanis egész egyszerűen küszködött az RB18-as versenygép balanszával és tempójával.

Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója pedig elárulta ennek okait: a szakember kifejtette, a nyitótréning elején feltették a kemény keverékű gumikat, amiken egészen jó teljesítményt tudtak nyújtani – később aztán jött a fekete leves, és a többi keverékkel nem működött jól az RB18-as.

„Drasztikusan túlértékeltük a kemény gumikat. Jól éreztük magunkat ezeken az abroncsokon, miközben azt gondoltuk, hogy semmiféle tapadásunk nem lesz velük” – árulta el Marko az edzésnap végén, majd hozzátette, mindez hamis biztonságba ringatta a csapatot, elkezdtek ugyanis küszködni az egyensúllyal és a tempóval.

„Jelenleg nincs elég jó egyensúlyunk, nincs tapadás, a gumik pedig túl gyorsan túlmelegszenek. Pereznek az első edzésen merültek fel ezek a problémái, de azt gondoltuk, csak pénteki forma. Gyakran nem túl lenyűgöző a helyzet.”

„A kemény keveréket jó eséllyel nem is használjuk majd a versenyen – ezért is vezettünk velük az első edzés elején, mert meg akartunk szabadulni tőlük. Elöl voltunk ezekkel a gumikkal, és azt hittük, jó helyzetben vagyunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Tévútra vitték a kemény gumik a Red Bullt pénteken
Binotto: Ha jobban sikerül a rajt, nyertünk volna Szingapúrban
Az Aston Martint is meglepte, hogy szabályszegéssel vádolják
Schumacher: A Russell-lel való ütközés kinyírta a versenyemet

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!