Több trükkös rendszerrel is készül a Mercedes - F1VILÁG.HU

Több trükkös rendszerrel is készül a Mercedes

HIRDETÉS

A nemrégiben felfedett W-csatorna mellett úgy tűnik, újabb trükkös megoldást próbál elrejteni riválisai elől a Mercedes alakulata.


A nemrégiben felfedett W-csatorna mellett úgy tűnik, újabb trükkös megoldást próbál elrejteni riválisai elől a Mercedes alakulata.

Sajtóhírek szerint a brackley-i gárda azért várt ilyen sokáig 2012-es autójának bemutatásával, mert azon számos olyan, innovatív megoldás kapott helyet, melyet az alakulat szeretne eltitkolni ellenfelei elől – még ha a Mercedes motorsport-igazgatója, Norbert Haug nemrégiben cáfolta is ezt.

Az Auto Motor und Sport című német szaklap beszámolója szerint a Mercedes szerelői a barcelonai teszteken mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobban eltakarják a W03-as konstrukció elejét, illetve hátulját, ez azonban nem megy problémamentesen: a sajtóban már több fotó is kering a németek trükkös rendszeréről, mely a versenygép hátulján, a motorborító elem alján, közvetlenül a az eső esetén használatos lámpa felett kapott helyet, és mely a bennfentesek szerint amolyan dupla diffúzorként funkcionálhat.

Az olasz La Gazzetta dello Sport szerint, a fejlesztés hasonló hatást vált ki, mint az annak idején, a Mercedes elődje, a Brawn GP által bevezetett dupla diffúzor, mely 2009-ben világbajnoki címhez segítette az istállót, illetve versenyzőjét, Jenson Buttont.

Az Auto Motor und Sport mindeközben leírja, a megoldás eltér az említett dupla diffúzortól, mivel a levegőt a motorborító elem hátsó felén, lyukakon vezetik ki.

A koncepció állítólag ügyesen használja a kipufogógázokat is, noha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) mindent megtesz azért, hogy a csapatok ne használhassák aerodinamikai célokra a kipufogóból kiáramló forró gázokat.

A német gárda ráadásul nem csak ezzel a trükkös rendszerrel készül a következő évadra: beszámolók szerint egy F-csatornához hasonló, passzív rendszerrel segíti a hátsó szárny hatékonyságát, mely koncepció a DRS-rendszerrel együttműködve dolgozik a W03-as versenygépen.

Noha a Mercedes versenyzői nem kívántak semmit mondani a fejlesztésekről, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint nem árt odafigyelni a németekre.

„Ők egy remek csapat. Nagyszerű szakemberek dolgoznak náluk, szóval ostobaság volna lebecsülni őket” – mondta a szakember a Sky-nak nyilatkozva.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!