Todt: Az én időmben a stabilitás volt a siker kulcsa a Ferrarinál - F1VILÁG.HU

Todt: Az én időmben a stabilitás volt a siker kulcsa a Ferrarinál

A stabilitás volt a Ferrari sikerének fő kulcsa a 2000-es évek elején - erről beszélt a minap egy interjúban az olasz istálló korábbi csapatfőnöke, Jean Todt, aki azt reméli, a Scuderia hamarosan újra képes lesz a csúcsra jutni.

A Ferrari utoljára 2007-ben szerzett egyéni világbajnoki címet a Ferrarival Kimi Räikkönen révén, a konstruktőri győzelmet pedig 2008-ban zsebelte be utoljára. Jean Todt 1993 és 2007 között volt a Ferrari csapatfőnöke, majd további két évig még vezérigazgatóként és tanácsadóként segítette a maranellóiak munkáját.

Távozása óta összesen öt csapatfőnöke volt a Ferrarinak: Stefano Domenicali, Masrco Mattiacci, Maurizio Arrivabene, Mattia Binotto, valamint az istállót jelenleg irányító Frederic Vasseur. Pedig Jean Todt szerint a siker kulcsa valójában a stabilitás volna – legalábbis az ő idejében így volt, erről a francia Canal+ televíziónak beszélt egy interjúban.

“A Ferrari az a csapat, ami egy kicsit más, mivel olyan érzelmeket és szenvedélyt generál, mint egyik másik csapat sem” – mondta a 77 éves szakember. “Ha pedig nem működnek a dolgok, a tendencia az, hogy a média és a tifosi által olyan nyomás nehezedik rájuk, hogy le kell cserélni a főnököt, és ez nem feltétlenül jó dolog.”

“Azt gondolom, akkor, amikor én voltam a főnök, az egyik előnyöm az volt, hogy lehetőségem volt profitálni a stabilitásból, és ez tette végül lehetővé, hogy sikeresek legyünk. Még ha gyakran nagy nyomás is nehezedett ránk, hogy változtassunk, nem engedtünk, és egységesek maradtunk a nehézségek közepette. Ez pedig meghozta a gyümölcsét.”

“2009-es távozásom óta a Ferrari az egyik legjobb csapat. Nem a legjobb, hiszen 2009 után jött a Red Bull dominanciája [Sebastian] Vettellel, aztán a Mercedes dominanciája [Lewis] Hamiltonnal, most pedig [Max] Verstappen dominanciája.”

Todt azt mondja, a Ferrari sokszor közel tudott kerülni az újabb győzelmekhez, de valami mindig hiányzott. A szakember azt reméli, az olasz istálló hamarosan újra képes lesz a csúcsra jutni.

“Nem sok hiányzik, de nagyon jól tudjuk, hogy az utolsó századokat a legnehezebb összekaparni. Idén nem jött össze, vajon jövőre sikerül? Én ezt kívánom nekik, de fogalmam sincs. Ahhoz, hogy győzz, minden összetevőre szükség van, jelenleg pedig hiányzik egy kicsit. Nem sok, de egy kicsi igen.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!