Friss hírek

Todt: Hamilton dominanciája nagyobb, mint Schumacheré volt

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt úgy véli, Lewis Hamilton és a Mercedes mostani dominanciája túlszárnyalja azt a sikerszériát, melyet Michael Schumacher és a Ferrari produkált a 2000-es évek elején.

Todt a Ferrari csapatfőnöke volt, amikor Michael Schumacher sorozatban öt világbajnoki címet szerzett 2000 és 2004 között. A Scuderia emellett egyhuzamban hat konstruktőri trófeát is begyűjtött, kezdve az 1999-es bajnoksággal.

A Ferrari akkori rekordját 2020-ban a Mercedes döntötte meg: a német istálló 2014 óta sorozatban hét világbajnoki címet szerzett úgy az egyéni, mint a konstruktőri bajnokságot tekintve.

Hamilton ráadásul Schumacher rekordjait is sorra adja át a múltnak: a brit pilóta már a győzelmet és a pole pozíciók számát tekintve is a legendás versenyző előtt jár, ráadásul tavaly hetedik vb-címét is megszerezte.

Jean Todt azt mondja, bár nehéz összehasonlítani Hamiltont és Schumachert, véleménye szerint a brit pilóta és a Mercedes már sokkal dominánsabb erő, mint annak idején a Ferrari volt.

„Más személyekről, más összetevőkről beszélünk. Az egyetlen dolog, amit igazán össze tudunk hasonlítani, az a hét világbajnoki cím a hét trófeával szemben” – mondta a francia szakember.

„Viszont az egyik oldalon van egy nagyon jól szervezett német csapat, egy rendkívül tehetséges versenyzővel. A másik oldalon pedig ott van egy más mentalitású olasz istálló, egy másféle hozzáállás, ami egy jól strukturált, jól szervezett istálló lett, és volt egy nagyszerű versenyzőjük, Michael Schumacher.”

„És úgy érzem – és biztos vagyok benne, hogy idézni fogják majd a szavaimat –, a Mercedes és Lewis dominanciája nagyobb, mint ami nekünk volt a Ferrarival és Michaellel. És le a kalappal előttük, az autójuk nagyon megbízható. A második bahreini versenyt leszámítva – ahol Lewis hiányzott – két év alatt egyetlen pont nélküli futama sem volt. Ez abszolút kiemelkedő. És maga a versenyző sem hibázik.”

Todt azt mondja, nemcsak Hamilton teljesítménye nyűgözte le, hanem az is, hogy mennyire csapatjátékos.

„Lenyűgözött – de nem vártam 2020-ig, hogy lenyűgözzön. Már a hetedik vb-címét ünnepli, szóval legalább hat alkalommal lenyűgözött már korábban. És lenyűgöz az a folytonosság is, amit a csapat képes volt elérni. Egy olyan világ ez, ahol nemcsak a sportoló számít – hanem ember és gép kombinációja. És ez a tökéletes példája a kiemelkedő csapatszellemnek és csapatmunkának.”

„És elismerés Lewisnak azért, hogy valahányszor a sikerekről beszél, mindig megemlíti a mögötte álló csapatot.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!