Todt: Massának igaza van a szingapúri botránnyal kapcsolatban - F1VILÁG.HU

Todt: Massának igaza van a szingapúri botránnyal kapcsolatban

A Ferrari Forma-1-es csapatát egykoron irányító Jean Todt szerint volt versenyzőjének, Felipe Massának igaza van abban, hogy a 2008-as Szingapúri Nagydíj végeredményét törölni kellett volna.

A brazil versenyző még hónapokkal ezelőtt jelentette be, egy jogászokból álló csapattal együtt azon dolgozik, hogy jogi úton igazságot szolgáltasson, és megszerezze a 2008-as Forma-1-es világbajnoki címet, azt ugyanis állítása szerint a Szingapúri Nagydíj manipulálása miatt veszítette el.

Mint ismert, a 2008-as szingapúri versenyt Fernando Alonso nyerte meg azt követően, hogy csapata, a Renault Nelson Piquet balesetén keresztül szándékosan manipulálta a versenyt. A futamon addig vezető Felipe Massa honfitársa ütközése után hátrébb csúszott, így végül nem tudott jó eredményt elérni, később pedig egyetlen ponttal alulmaradt Lewis Hamiltonnal szemben a bajnoki küzdelemben. 

„Ez nem fair. Nem fair a sport számára. Nem fair, hogy elveszítesz egy bajnokságot egy manipulált verseny miatt” — mondta Massa nemrég egy interjúban. „Ezért döntöttem így. Mert a fiam is odajött hozzám, aki most 13 éves, mondván, hogy ‘te vagy a bajnok, csinálnod kell valamit, meg kell mutatnod, hogy minden manipulált volt’. És nem fair a sport, az emberek szempontjából. Ezért vágtunk bele.”

„Hiszen Bernie [Ecclestone] interjúja után lettek új hírek, új érvek, mint ahogy Charlie Whiting interjúja után is Max Mosley dokumentumfilmje kapcsán, miszerint tudtak már a dologról 2008-ban, de nem akarták megnyitni az ügyet, nem akarták kivizsgálni, hogy ne ártsanak a Forma-1-nek.”

„Végső soron én voltam az, aki a legtöbbet veszített ezzel a többi versenyzőhöz képest, még azokhoz képest is, akik kitervelték ezt a manipulációt. Flavio Briatorét örökre eltiltották a Forma-1-től, de két év után már dolgozhatott az F1-ben. Pat Symondsot 5 évre tiltották el a Forma-1-től, de két év után már dolgozott a Forma-1-ben. A Renault felfüggesztett kizárást kapott a konstruktőrök versenyéből, ha a következő két évben semmi rosszat csinálnak, ami őszintén szólva… Alonso megnyerte a versenyt, megtarthatta a pontjait és a győzelmét, Nelsinho pedig szintén nem kapott semmiféle büntetést.”

Most az ügy kapcsán Jean Todt, a Ferrari egykori csapatfőnöke is megszólalt, aki később hosszú éveken át tevékenykedett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökeként.

„Nem fogok belemenni ebbe a vitába, de nagyon nehéz volt ez neki pszichológiailag” — mondta Todt a La Stampa című olasz lapnak. „Talán lehettünk volna keményebbek, amikor az ügy napvilágot látott, de nem kétséges, hogy a Szingapúri Nagydíjat manipulálták, és törölni kellett volna.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!