Todt: Törölni kellett volna a 2008-as Szingapúri Nagydíjat - F1VILÁG.HU

Todt: Törölni kellett volna a 2008-as Szingapúri Nagydíjat

HIRDETÉS
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egykori elnöke, Jean Todt szerint utólag valóban törölni kellett volna a 2008-as Szingapúri Nagydíjat, amennyiben a sportág vezetői tudtak a Renault csapata által elkövetett csalásról.
Felipe Massa Ferrari Singapore 2008

A 15 évvel ezelőtt történtek azt követően kerültek ismét reflektorfénybe, hogy a Ferrari egykori versenyzője, Felipe Massa egy rendkívül komoly jogászcsapattal azon kezdett el munkálkodni, hogy megváltoztassa a 2008-as világbajnokság végeredményét. Az akkori idényt bajnoki ezüstérmesként záró brazil azért kezdett el vizsgálódni az ügyben, mert az F1 egykori vezetője, Bernie Ecclestone tavasszal egy lapinterjúban azt mondta, már a szingapúri botrány évében tudomást szereztek a csalásról, amiről a közvélemény csak 2009-ben, tehát egy évvel később informálódott.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az ügy végkifejlete, Felipe Massa egykori főnöke, Jean Todt — aki később az FIA elnöke is lett — most a L’Equipe című francia lapnak beszélt arról, törölni kellett volna a 2008-as Szingapúri Nagydíj végeredményét.

„Ez az ügy különleges. Bizonyított csalás történt, amiről csak később szereztünk tudomás” — magyarázta a francia szakember. „A szabály az FIA-nál mindig az volt, hogy az eredményeket december 31-ig ratifikálni kell, és soha nem térünk vissza hozzájuk.”

„A szingapúri ügyben a tények csak egy évvel később derültek ki, és az FIA által alkalmazott szankciókat az én érkezésem előtt a Párizsi Bíróság törölte.”

„Bernie Ecclestone állítása szerint Max Mosley, az elődöm, valamint Charlie Whiting versenyigazgató kezdettől fogva tudott a történtekről. Amikor én az FIA elnöke voltam, nem informáltak erről. Ha kiderítjük, hogy a szövetség a híres december 31-i dátum előtt tudta az igazságot, az valóban megváltoztathatja a dolgokat. Charlie és Max sajnos elhunyta már. Utólag pedig kérnünk kellett volna, hogy töröljék a versenyt.”

„A teljesen új tény — amennyiben igaz és igazolható — az, hogy a szabályozó testület, aki hivatalossá tette a bajnokságot, tudott a történtekről.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!