„Tolatókamerát” kapnak a versenyzők a Forma-1-ben? - F1VILÁG.HU

„Tolatókamerát” kapnak a versenyzők a Forma-1-ben?

HIRDETÉS
Forma-1-es versenyzők arra biztatják a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), fontolja meg a hátrafelé néző kamerák, illetve kijelzők használatát a visszapillantó tükrök helyett.
Fotó: Renault

Forma-1-es versenyzők arra biztatják a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), fontolja meg a hátrafelé néző kamerák, illetve kijelzők használatát a visszapillantó tükrök helyett.

Erről már az Amerikai Nagydíj pénteki versenyzői értekezletén is beszéltek az érintettek, leginkább Kevin Magnussen vitatott szuzukai védekező manővere után, melyet Charles Leclerckkel szemben követett el.

Az apró tükrökre már jó néhány éve panaszkodnak az F1-es versenyzők, hiszen nagyon nehéz megítélniük, milyen messze van tőlük a mögöttük érkező, főleg, ha az használja a DRS-rendszert is.

Bár a 2019-es évre módosítottak a technikai szabályokon, hogy a tükröket hatékonyabban tudják használni a pilóták, a mezőny egyes tagjai szerint alternatív megoldásokat is fontolóra kellene venni.

A versenyzők szerint megoldást jelentene, ha hátrafelé néző kamerákat szerelnének az autókra, ezek képét pedig a tükrök helyére vetítenék ki. Néhány versenysorozatban egyébként már használnak ilyen megoldást.

Az FIA meg is vizsgálta ennek lehetőségét, és néhány problémával találta szemben magát, melyeket meg kellene oldani.

Az egyik a kijelzők fényereje, hiszen azoknak minden időjárási körülmény közepette megfelelőnek kell lenniük. Az sem mindegy, hogy hol helyeznék el őket – a jelenlegi tükrök helyén, vagy esetleg a pilótafülkében.

„Charlie Whiting azt mondta, a dolog most Kevin miatt lett egy kicsit felkapottabb” – mondta Carlos Sainz az Autosportnak.

„Rá kellett jönnünk, hogy a tükrökkel nem igazán látunk magunk mögé – szóval lehet, hogy Kevin manővere szándékos volt, de elképzelhető, hogy csak rosszul mérte fel a szituációt a tükrök miatt. Ez velem is megtörtént már korában, szóval nem fogok ujjal mutogatni rá.”

Hirdetés

„Inkább ki kell mondanunk, hogy a jelenlegi tükrök nem felelnek meg az F1-es sztenderdeknek. Javasoltuk, hogy legyenek kamerák az egyszerű tükrök helyett, és azt gondolom, az FIA meg is vizsgálja a dolgot. De még nincs tisztázva.”

„A versenyzőktől jött az ötlet, tudjuk, hogy más kategóriákban használják. Ez persze nem jelenti azt, hogy itt is bevezetik, de lehetőséget kínálhat.”

A Mercedes versenyzője, Valtteri Bottas szerint jó alternatíva lehet a kamerák elhelyezése: „Nem látom okát annak, miért ne működne.”

„Azt gondolom, számos utcai autóban, és egyéb versenysorozatokban is vannak okos dolgok a tükrökkel kapcsolatban, például kijelzők és kicsi kamerák. A technológia tehát adott. A miénk kellene, hogy legyen a vezető sportág a technológia szempontjából, szóval biztos vagyok benne, hogy megoldható, és jó lenne.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!