Trulli kizárta volna a McLaren versenyzőit - F1VILÁG.HU

Trulli kizárta volna a McLaren versenyzőit

HIRDETÉS

A Toyota olasz versenyzője, Jarno Trulli szerint úgy lett volna igazságos, ha a McLaren duóját, Lewis Hamiltont és Fernando Alonsót is kizárták volna az idei Forma-1-es világbajnokágból, miután a wokingi alakulatot bűnösnek találták a kémügyben.

A Toyota olasz versenyzője, Jarno Trulli szerint úgy lett volna igazságos, ha a McLaren duóját, Lewis Hamiltont és Fernando Alonsót is kizárták volna az idei Forma-1-es világbajnokágból, miután a wokingi alakulatot bűnösnek találták a kémügyben.

A Nemzetközi Automobil Szövetség amellett, hogy kizárta a McLarent a konstruktőrök versenyéből, rekordösszegű 100 millió dolláros büntetéssel sújtotta a brit alakulatot, amiért tudott a Ferrari titkos technikai információiról.

Azonban annak ellenére, hogy a McLarent bűnösnek találták, Hamilton és Alonso tovább folytathatja a harcot a bajnoki címért, ugyanis az FIA ígéretet tett nekik, ha használható bizonyítékokat szolgáltatnak a kémüggyel kapcsolatban, nem kapnak büntetést.

Mindezek ellenére az FIA elnöke, Max Mosley nemrég kijelentette, szíve szerint a két versenyző pontjait is elvette volna, amit Trulli is támogatott volna. Az olasz versenyző elmondta, a McLaren duója szerencsésen megúszta az egész kémügyet.

“Nehéz megítélni a kémügyet. Soha nem fogod megtudni az igazat, ha nem vagy a csapatban” – mondta Trulli. “Azonban ha diszkvalifikálod a csapatot, akkor a versenyzőket is ki kell zárni, hiszen ők is benne voltak az ügyben, és ugyanannak a csapatnak dolgoznak. Nehéz mit mondani, és nem szeretnék pálcát törni senki felett. Bosszantó, hogy ilyen dolgok történnek a Forma-1-ben. Az egész világ erről beszélt, ami nem vet jó fényt a sportra.”

Trulli csapattársa, Ralf Schumacher azonban sokkal békésebben és higgadtabban beszélt a kémügyről. A német pilóta úgy gondolja, túlságosan komoly büntetés lett volna, ha a szövetség a versenyzőket is kizárja a bajnokságból.

“Úgy gondolom, hogy sportszerű döntés született, és tovább versenyezhetnek” – mondta Ralf a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában. “A versenyzők nem vesznek részt igazán az autó fejlesztésében. Nem ismerem a többi versenyző véleményét, de szerintem jó, hogy nem büntették meg őket.”

A Ferrari pénteken hivatalosan is megnyerte a konstruktőrök versenyét, miután a McLaren úgy határozott, nem adja be fellebbezését a WMSC ítélete ellen. Bár a wokingiak versenyzői állnak az egyéni bajnokság élén, Ralf Schumacher mégis úgy gondolja, hogy sem Hamilton, sem pedig Alonso nem profitált a kémügyből.

“Nehéz ezt megítélni. Nyilvánvaló, hogy kaptak némi információt, azonban nem hiszem, hogy ki lehetne jelenteni, ezért állnak a bajnokság élén” – mondta a német versenyző, aki szerint nevetségessé vált volna az idei szezon, ha kizárták volna a McLaren versenyzőit.

“Nem lett volna sportszerű. Mindig vitathatók az ilyen esetek, de szerintem a bajnokság szempontjából mindenképpen jó, hogy minden maradt a régiben. Négy évvel ezelőtt nekem is volt egy ehhez hasonló esetem még a Williams-nél, mikor kizártak, mert három milliméterrel nagyobb volt a fékek hűtőbeömlője. Kérdem én, erről én tehettem? Miért engem büntettek?”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Trulli kizárta volna a McLaren versenyzőit
Sainz Alonsót kritizálja, Leclerc-től elnézést kér
Leclerc szerint Sainz átlépte a határt a sprintfutamon
Norris csalódott a hiba miatt, ráadásul a McLaren tempója sem volt jó
Hamilton nagyon örül, de nehezebb folytatásra számít
Verstappen: Az első pár kör elég hektikus volt!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!