Túl sok fékport lélegeznek be az F1-es versenyzők, vizsgálódik az FIA - F1VILÁG.HU

Túl sok fékport lélegeznek be az F1-es versenyzők, vizsgálódik az FIA

Egyeztetésekbe kezd a Forma-1-es csapatokkal a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy megvitassák, szükség van-e a jelenlegi versenyautók fékcsatornáinak módosítására, miután Sebastian Vettel arra panaszkodott, idén jóval több fékport lélegeznek be a versenyek közben.

A témára a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel hívta fel a figyelmet a múlt hétvégi Osztrák Nagydíjon, szerinte ugyanis a versenyzők egészsége forog veszélyben. A német szerint az idei versenyautók kialakítása miatt a fékpor egyenesen a pilótafülke, így a versenyzők felé száll.

„Hogy őszinte legyek, ez olyasvalami, amin dolgozniuk kell, az első tengelyen ugyanis a fékcsatornák tervezésük miatt minden fékport az arcunkba fújnak, ami nem jó” – mondta az Aston Martin versenyzője a Sky Sports F1 televíziónak. „Szénport belélegezni pedig nem túl egészséges. Remélem, hogy az FIA hamarosan megvizsgálja ezt, mert semmi értelme, és könnyű változtatni rajta.”

Úgy tudni, az FIA-t rögtön a spielbergi verseny után tájékoztatták az ügyről, a szövetség pedig meg is vizsgálja a változtatás lehetőségét.

A téma egyébként nem most kerül elő először: még 2019-ben az akkor a Mercedesnél versenyző Valtteri Bottas nyilatkozott úgy, a versenyek után gyakran fekete port tüsszentett ki, annyi fékport lélegzett be a futamok közben.

A korábbi Forma-1-es versenyző, Mika Salo volt az, aki először felhívta a figyelmet a fékpor veszélyeire: közel 20 éve beszélt arról, az orvosok rengeteg szénport találtak a tüdejében egy műtét során, amit 2002-es visszavonulása után végeztek el rajta. 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!